Sisäministeri Orpon sanavalmius suorassa lähetyksessä saa kehuja: "Jos saisit yksinvaltiaana päättää..."

Sisäministeri Petteri Orpo haluaisi moninkertaistaa kiintiöpakolaisten määrän. Orpo sanoi MTV:n Enbuske, Veitola & Salminen -showssa, että Suomi voisi ottaa enemmän kuin tuhat pakolaista vuodessa.

Orpo vastasi Maria Veitolan kysymykseen: "Jos sinä saisit yksinvaltiaana päättää, niin kuinka paljon turvapaikanhakijoita Suomeen otettaisiin tämän vuoden aikana, ja minkä värisiä?"

 – Unohdetaan se värierottelu. Lähtisin ensinnäkin siitä, että turvapaikanhakijoita olisi mahdollisimman vähän. Jos päästäisiin siihen tilanteeseen, että turvapaikanhakijoita olisi vain vähän, niin silloin voisimme moninkertaistaa kiintiöpakolaisten määrän. Tänä vuonna kiintiö on 750, viime vuonna se oli noin tuhat.

Kun Veitola tiukkasi Orpolta uudelleen, kuinka paljon enemmän Suomi voisi ottaa kiintiöpakolaisia, vastasi hän näin:

– Pakolaisjärjestelmän kautta voisimme 5–10-kertaistaa määrän. Se olisi varmasti sellainen järkevä määrä.

Orpo sanoi Euroopan olevan pahassa pulassa Eurooppaan tulijoiden vastaanottamisessa.

– Jos eurooppalainen systeemi toimisi, voisimme ottaa Suomeen suoraan niitä ihmisiä, jotka todella tarvitsevat apua. Nykyisellään ihmiset vaeltavat hengenvaarallisten reittien kautta. Sitten me alamme Suomessa prosessoida ketkä tarvitsevat turvapaikan ja loppuja alamme palauttaa.

Orpo vakuutti haastattelussa myös, että Suomi on hyvin valmistautunut tulevaan maahantulijoiden osalta.

– Olemme hyvin tilanteen tasalla, ja seuraamme koko ajan mitä Euroopassa ja muilla reiteillä tapahtuu. Olen kuitenkin todella huolissani siitä, mitä Turkin ja Kreikan välisellä merialueella tapahtuu. Makedonian rajalta tulee kammottavia kuvia siitä, kuinka kymmenet tuhannet ihmiset odottavat epäinhimillisissä oloissa. Tämä ei ole hallinnassa Euroopan osalta, ja tämä tuo huolen. Meidän on varauduttava erilaisiin skenaarioihin.

Orpo sai muun muassa Twitterissä kehuja esiintymisestään ja sanavalmiudestaan, Veitola haastatteluotteestaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja