Sisäministeri ankkuroi MTV:n uutislähetyksen – Keijo Leppänen hämmästyi: "Kansainvälistä ainesta"

Näin Anneli Jäätteenmäki suoriutui toimittajan tehtävästä "Noin kahdeksan uutisissa" vuonna 2001 2:23
Näin Anneli Jäätteenmäki suoriutui toimittajan tehtävästä "Noin kahdeksan uutisissa" vuonna 2001.

Sisäministeri Ville Itälä ankkuroi Pöllölaaksosta ja keskustan kansanedustaja Anneli Jäätteenmäki raportoi eduskuntatalon portailta. Mitä kummaa?

"Hyvää iltaa uuden uusista noin kahdeksan uutisista!"

Syyskuussa 2001 MTV3:lla nähtiin uutislähetys, joka saattoi saada asiasta tietämättömän hieraisemaan silmiään. "Noin kahdeksan uutisissa" nimittäin ankkureina ja toimittajina esiintyivät aikansa tunnetuimpia kansanedustajia.

Kansanedustajien toimittamat uutiset tehtiin pilke silmäkulmassa 20 vuotta täyttäneen MTV:n televisiouutisten kunniaksi. Ankkureina toimivat silloinen sisäministeri Ville Itälä (kok.) sekä toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes (vas).

Toimittajina kameroiden edessä nähtiin muun muassa SDP:n kansanedustaja Liisa Jaakonsaari ja keskustan kansanedustaja Anneli Jäätteenmäki. Eri uutisosioissa päästettiin ääneen myös monia muita aikansa poliittisia ja taloudellisia vaikuttajia, jotka tavallisesti olivat tottuneet ennemminkin vastaamaan toimittajien kysymyksiin.

Artikkelin lopusta voit katsoa Noin kahdeksan uutiset kokonaisuudessaan.

"Yllättävän hyviä"

Ankkurien ja toimittajien esiintyminen kyseisessä lähetyksessä kesti MTV:n konkariankkuri Keijo Leppäsen ammatillisen analyysin.

– Ovathan he yllättävän hyviä tuossa ankkuroinnissa. Muistaakseni kukaan ankkureista ei ole ollut parhaimmillaan ensimmäisinä päivinään – ehkä ensimmäisinä vuosinaankaan. Jos ei ole tuollaisesta kokemusta, niin hyvä veto, Leppänen hämmästeli nähtyään yli 20 vuotta vanhan arkistomateriaalin. 

Leppänen kuvailee ankkuriparia itseään näyttävämmäksi.

– Kansainvälistä ankkuriainesta.

– Näistä kahdesta vielä Suvi-Anne oli edellä. Villestä näki, että hän luki.

Hän myös ylistää kansanedustajien heittäytymiskykyä niin ankkureiden kuin toimittajankin saappaisiin.

– Hienoa, että ovat laittaneet itsensä likoon, eihän se helppo homma ole.

Aiheet ja uutiset aitoja

Myös MTV Uutisten nykyinen päätoimittaja Tomi Einonen muistaa hämärästi kyseisen juhlalähetyksen. Hänen mukaansa samankaltainen tempaus voitaisiin järjestää vielä tänäkin päivänä, mutta konteksti ja tarkoitus olisi syytä ilmaista katsojalle erityisen selkeästi.

Einonen kuitenkin muistuttaa, että maailma oli erilainen 23 vuotta sitten.

– Tuohon aikaan ei mistään ”fake newseistä” puhuttu mitään.

Einonen toteaa, että vastaavanlaisia toteutuksia on tuotettu muinakin MTV:n uutisten juhlavuosina. Hän oli itse tuottamassa vuonna 2006 juhlalähetystä, johon tehtiin myös Noin kahdeksan uutiset. 

Tuolloin kaikki uutisaiheet ja -sisällöt olivat aitoja, vaikka kyseessä ei ollutkaan niin sanottu oikea uutislähetys. Einonen uskoo, että näin on toimittu myös vuoden 2001 juhlalähetyksessä.

Kansanedustajat toimittivat MTV:n uutiset juhlalähetyksessä 2001 14:52

Lue myös:

    Uusimmat