Mainos

Sipilä omistajapolitiikasta: Uuteen valtionyhtiöiden kehitysyhtiöön muun muassa Altia ja osa Postia

Hallitus kertoi odotettuja valtion omistajapolitiikan linjauksiaan tiedotustilaisuudessa tänään.

Hallitus aikoo perustaa muun muassa uuden valtionyhtiöiden kehitysyhtiön. MTV Uutiset kertoi kehitysyhtiösuunnitelmista jo eilen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan uuteen kehitysyhtiöön siirretään muun muassa Altia, osa Arctiaa, Ekokem, osa Nesteen omistuksesta ja puolet Postista. 

Kehitysyhtiö toimisi Sipilän mukaan valtion sijoitusyhtiö Solidiumin tapaan, mutta siinä olisi tiukempi parlamentaarinen kontrolli. Hallituksen mukaan järjestely mahdollistaisi irrotettujen pääomien käyttämisen uuden yritystoiminnan synnyttämiseen, kehitysyhtiön salkussa olevien yhtiöiden pääomarakenteen vahvistamisen ja yritysjärjestelyiden tehokkaan toteuttamisen.

Posti ehkä pörssiin tulevaisuudessa

Sipilän mukaan postin omistusraja pudotetaan 50,1 prosenttiin, ja se voi olla myös mahdollinen pörssilistautuja tulevaisuudessa. Päätöstä mahdollisesta listautumisesta ei ole kuitenkaan vielä tehty.

Finnairin omistusraja säilyy 50,1 prosentissa.

Hallituksen mukaan Nesteen omistus voidaan tiputtaa 50,1 prosentista 33,4 prosenttiin ja Kemijoki Oy:n 50,1 prosentin omistuksesta voidaan luopua kokonaan. Kantaverkkoyhtiö Fingridissä ja kaasunsiirtoyhtiö Gasumissa vaaditaan valtiolta jatkossa enemmistöomistusta.

Valtionyhtiöiltä kielletään veroparatiisien käyttö ja niin sanottu aggressiivinen verosuunnittelu. Valtionyhtiöiden yritysjohdon irtisanomiskorvaukset puolitetaan jatkossa.

Kuten MTV Uutiset eilen kertoi, Finavia ja Finnpilot siirrettään liikenne- ja viestintäministeriön vastuulta valtioneuvoston vastuulle. Ratayhtiö Finrail puolestaan siirretään valtioneuvoston vastuulta liikenne- ja viestintäministeriön vastuulle.

Juttua korjattu klo 16.21: Uuteen kehitysyhtiöön siirtyy vain osa Arctiaa, ei koko yhtiö.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.