Sipilä: Ilman yhteiskuntasopimusta työssäkäyvät pääsevät säästöissä helpommalla

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) myöntää, että työssäkäyvät pääsevät kaikkein helpoimmalla edessä olevassa säästöohjelmassa. Siksi hallitus esittää yhteiskuntasopimusta, joka kirpaisisi myös työntekijöitä.

Eduskunnassa hallitusohjelmaa esitellyt Sipilä kertasi, että tarkoituksena on alentaa yksikkötyökustannuksia vähintään viisi prosenttia. Sopimukseen sisältyy hänen mukaansa myös parannuksia työntekijöiden muutosturvaan.

Oppositiopuolueet pääsevät loppuiltapäivästä sanomaan sanottavansa hallituksen suunnitelmista. Oppositio ryöpyttää näillä näkymin hallitusta voimakkaasti leikkauksista keskustelussa, joka on nähtävissä suorana lähetyksenä muun muassa eduskunnan verkkosivuilla.

Hallitus valmistelee Sipilän mukaan esityksensä yhteiskuntasopimuksesta työmarkkinajärjestöille heinäkuun loppuun mennessä. Vastausta työelämän osapuolilta odotetaan alkusyksyyn mennessä. Työmarkkinajärjestöillä olisi vuoden 2017 maaliskuuhun aikaa toteuttaa sopimuksessa mainitut uudistukset.

Hallitus on luvannut keventää merkittävästi tuloveroa vastineeksi työelämän kiristyksistä. Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, hallitus toteuttaa lisää kipeitä säästöpäätöksiä.

– Tämä ei ole uhkailua tai kiristystä vaan avoimuutta, Sipilä sanoi.

Samalla hän vetosi aiempaa kovemmin yhteiskunnan eliittiin taloustalkoisiin osallistumisesta. Edellytyksiä yhteiskuntasopimusesityksen jättämiselle ei hänen mukaansa ole, jos eliitti ei sitoudu kunnolla kohtuuseen.

 

Lue myös:

    Uusimmat