Sipilä: Oikea säästötarve 7-8 miljardia

Oppositiopuolue keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ehdottaa Suomelle säästöjä, jotka olisivat huomattavasti suurempia kuin hallituksen esittämät kolme miljardia.

Sipilän mukaan peruskysymys on siitä, että Suomen pitäisi lopettaa velaksi eläminen. Se vaatii 7-8 miljardin sopeuttamistoimet.

– Hallituksella on oma, valtion suhteellisen velkaantumisen tavoite, joka vaatii tuon 3 miljardia. Minusta olisi parempi puhua kokonaisalijäämästä ja siitä, että meidän pitäisi tämä velkaantuminen lopettaa, Sipilä sanoo MTV Uutisille.

Sipilä arvioi, että tasapaino miljardisäästöineen olisi mahdollista saavuttaa kuudessa vuodessa.

Viesti hallitukselle

Sipilällä on selkeä viesti hallitukselle: Sen pitää tehdä se, mitä tällä hallituskaudella pystyy. Seuraava hallitus jatkaa siitä, mihin tämä jää.

Sipilä vakuuttaa opposition yhteistyöhaluja.

– Näissä isoissa rakenneuudistuksissa olemme mielellään apuna. Kädenojennus on edelleen voimassa, Sipilä toteaa.

Hallituksella on ollut  sopetustoimissa 50-50-periaate, jossa leikkauksia ja veronkorotuksia on pyritty pitämään samoissa mitoissa. Sipilän mukaan sen aika on jo mennyt.

– Olemme ajautuneet sellaiseen tilanteeseen, että sitä on hyvin vaikea enää noudattaa. Tähänkin saakka on korotettu enemmän veroja kuin on tehty säästöjä. Kyllä jatko tulee valitettavasti olemaan säästöpainotteinen, Sipilä arvioi.

Bruttoveroastetta ei saa nostaa

Sipilän mukaan Suomella ei ole varaa enää nostaa nykyistä bruttoveroastetta. Täysin sidotut kädet eivät ole silti verotuksenkaan osalta.

– Bruttoveroastetta ei pitäisi nostaa, mutta verotuksen sisällähän voi tehdä liikkeitä. Ja sitten, kun talouskasvu saadaan alkuun, niin sittenhän siihen tulee pelitilaa, Sipilä pohtii.

Sipilä ei innostu myöskään alvin nostamisesta.

– Se on ehkä vähiten vahingollinen näistä veroista, mutta sekin nostaa bruttoveroastetta. En olisi kovin halukas tässä tilanteessa myöskään siihen, hän kuittaa.

Sipilä puhui tänään Veronmaksajien Keskusliiton tilaisuudessa talous- ja veropolitiikasta.  Sipilä on ollut sairauslomalla keuhkoveritulpan vuoksi. Hän palaa töihin maanantaina. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja