Hänestä on tulossa Irlannin historian nuorin pääministeri – sosiaalisen median taitaja

Irlannin pääministeriksi on nousemassa puolueen nouseva tähti, opetusministeri Simon Harris. 37-vuotias Harris nimitettiin tänään hallituskoalitioon kuuluvan Fine Gael -puolueen puheenjohtajaksi. Harrisilla ei ollut vastaehdokkaita.

Odotettavissa on, että Harris nimitetään pääministeriksi Irlannin parlamentin palatessa istuntotauolta ensi kuun alkupuolella. Hänestä tulee silloin Irlannin historian nuorin pääministeri.

Irlannin pääministeri Leo Varadkar ilmoitti keskiviikkona yllättäen eroavansa tehtävästään ja Fine Gaelin puheenjohtajan paikalta. Hän kertoi jatkavansa pääministerinä, kunnes hänelle valitaan seuraaja.

Varadkarin hallitus kärsi Irlannissa naistenpäivänä järjestytetyssä kansanäänestyksessä nöyryyttävän tappion, kun hallituksen voimakkaasti ajama esitys perustuslain modernisoinnista ei mennyt läpi. Kansanäänestyksessä äänestettiin Irlannin perustuslain sisältämän kielen tasa-arvoistamisesta.

Keskustaoikeistolainen Fine Gael hävisi Varadkarin johdolla viidet täytevaalit peräkkäin, mikä sai osan puolueesta kyseenalaistamaan Varadkarin kyvyn johtaa puoluetta.

Irlannissa järjestetään EU- ja paikallisvaalit runsaan kahden kuukauden kuluttua ja parlamenttivaalit vuoden sisällä.

Harrisia pidetään sujuvana esiintyjänä ja sosiaalisen median taitajana. Ensi töikseen hän linjasi puolueensa edustavan lakia ja järjestystä sekä sanoi haluavansa ottaa Irlannin lipun takaisin nationalisteilta. Hän julisti myös aikovansa muuttaa Irlannin maahanmuuttopolitiikkaa suunnitelmallisemmaksi ja tasapainoisemmaksi.

Lue myös:

    Uusimmat