Mainos

Silminäkijä: Suurtuho oli lähellä Uudessakaupungissa

Varsinais-Suomessa Uudenkaupungin keskustassa paloi viime yönä puutalo piharakennuksineen.

Keskustan ruutukaavaan rakennetulla puutaloalueella asuva Uudenkaupungin kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén oli hereillä, kun liekit kohosivat läheisestä puutalosta taivaisiin.   

– Olihan tässä kaikki ainekset suurpaloon. Museonjohtajan kanssa juuri juttelin, että 1800-luvulla olisi mennyt puolet kaupungista, Arvela-Hellén sanoi.  

Museovirasto luonnehtii Uudenkaupungin keskustan puutalokortteleita yhdeksi Suomen parhaiten säilyneistä puukaupunkialueista. Kaupunginarkkitehti Arvela-Hellén täsmentää, että kyseessä on Suomen suurin 1800-luvulle tyypillisessä asussa säilynyt puutaloalue. 

Arvela-Hellénin mukaan palossa tuhoutunut talo ei kuitenkaan ollut alueen arvokkaimpia.   

– Taloa ei ollut maalattu vuosiin, eikä siinä ollut esimerkiksi arvokkaita puuleikkauksia. Se oli sellainen perustalo.  
 Puutaloalue on suojeltu. Arvela-Hellén kertoo, että palaneen talon paikalle kaavoitetaan todennäköisesti paikka uudelle talolle.   

Syttymissyytä ei tiedetä  

Palo sai alkunsa Merimiehenkadulla hirsirakenteisesta piharakennuksesta, josta se levisi noin sataneliöiseen päärakennukseen.  

Piharakennus paloi maan tasalle, ja päärakennus kärsi mittavia vahinkoja. Talon asukkaat evakuoitiin, ja he ovat kunnossa.  

Pelastuslaitos onnistui rajaamaan palon, eikä tuli ehtinyt levitä läheisiin puutaloihin. Palon syttymissyy ei ole tiedossa. 

Pelastuslaitos sai ilmoituksen palosta heti puolenyön jälkeen. Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Mika Viljanen kuvaili tilannetta haastavaksi.   

– Talot ovat aika liki toisiaan, ja lämmöt olivat jo alkuvaiheessa todella kovat. Lisäksi kipinöitä lenteli kovan tuulen vuoksi pitkin ja poikin, mistä syttyi useita palonalkuja, Viljanen kertoo.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.