Palomestari Turun puurakennuspalosta: "Vahingot rakennuksen sisällä ovat totaaliset"

Näin historiallinen puurakennus roihusi Turun keskustassa 0:24
Katso video: Näin historiallinen puurakennus roihusi Turun keskustassa.

Turussa Puutarhakadulla maanantaina palamaan syttynyt vanha puurakennus on kärsinyt hyvin mittavat vahingot.

Päivystävä palomestari Marko Virolainen Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta kertoi iltapäivällä STT:lle, että suhteellisen ehjän näköisestä julkisivusta huolimatta rakennus on vaurioitunut pahoin palossa.

– Vahingot rakennuksen sisällä ovat totaaliset. On vesivahingot, savuvahingot ja sitten vielä varsinaiset palovahingot, Virolainen sanoi.

Pelastuslaitos sai hälytyksen Turun Mikaelinkirkon lähettyvillä sijaitsevalle tulipalopaikalle noin puoli yhdentoista aikaan aamupäivällä. Port Arthurin kaupunginosassa sijaitsevassa puurakennuksessa on sekä liike- että asuinhuoneistoja. Julkisten lähteiden mukaan rakennus valmistui 1920-luvun alussa, mutta osa rakennuksen hirsiosuuksista on 1880-luvun lopulta.

Pelastuslaitos kertoi iltapäivällä, että rakennus on vaurioitunut asumiskelvottomaksi.

Varsinaisia henkilövahinkoja ei itse palosta Virolaisen mukaan aiheutunut, mutta kaksi pelastustöihin osallistunutta palomiestä sai lämpöuupumuksen suuren lämpökuormituksen vuoksi. He olivat iltapäivällä ensihoidettavina.

Kaikki asukkaat evakuoitiin

Pelastuslaitos sai puolen päivän jälkeen palon hallintaan niin, ettei leviämisen vaaraa enää ollut. Kaikki talon asukkaat evakuoitiin, ja pelastuslaitoksen mukaan sosiaali- ja kriisipäivystys ja vakuutusyhtiö ovat hoitaneet 15 asukkaalle sijaismajoituksen.

Palo levisi Virolaisen mukaan useampaan asuinhuoneistoon, kattorakenteisiin ja ullakkotiloihin, ja viereisen rakennuksen leipomomyymälä suljettiin tilapäisesti.

Virolaisen mukaan palon syttymissyy on kiinteistön kadunpuoleiseen julkisivuun kuumailmapuhaltimella tehty maalinpoisto.

– Ulkopuolella räystään rajaan on tehty maalinpoistoa.

Puutarhakatu on ollut sammutustöiden vuoksi suljettuna Heikkilänkadun ja Sairashuoneenkadun väliseltä alueelta. 

Pelastuslaitokselta kerrottiin puoli seitsemän jälkeen alkuillasta, että sammutustyöt jatkuvat myöhäiseen iltaan saakka ja tie on palokorttelin kohdalla töiden ajan poikki.

Lue myös:

    Uusimmat