Silli-kasviskakku 30.4.2001

Pohja:
n. 100g (9-10 palaa) hapankorppuja tai 6-8 ruisleipäviipaletta
1 1/2 dl kala- tai kasvislientä (fondista) tai maitoa

Täyte:
1 prk (300 g) punajuurisalaattia
4-5 kpl (0,5 kg) perunoita (kiinteä maltoisia)
1 (puna)sipuli
1/2 kurkku
1 hapahko omena
3 kpl (n.300g) matjes- tai kevytsuolattuja sillifileitä

Kastike:
3 dl kermaviiliä
runsas 1 dl majoneesia
2-3 dl hienonnettua tilliä ja/tai ruohosipulia
3-5 tl vahvaa sinappia
mustapippuria myllystä
12-14 maustepippuria murskattuna
4-5 liivatelehteä
Murusta hapankorppu ja sekoita kalaliemi murusten joukkoon. Anna vetäytyä hetki. Vuoraa irtopohjainen kakkuvuoka kelmulla. Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen pala ja nosta se vuoan pohjalle. Painele hapankorppuseos sen päälle pohjalle.

Silppua sipuli. Liota sitä 1-2 tuntia kylmässä vedessä, jos haluat sipulin väkevyyttä pois. Valuta hyvin. Keitä perunat kovan kypsiksi ja jäähdytä. Leikkaa kuutioiksi. Kuutioi kurkku ja kuorittu omena sekä sillifileet. Sekoita kuutioidut aineet isossa kulhossa keskenään. Laita liivatteet kylmään veteen turpoamaan n. 5 minuutiksi. Sekoita majoneesi, sinappi, hienonnettu tilli ja mausteet kermaviilin joukkoon. Kastike saa olla hyvin maustettua. Purista ylimääräinen vesi kevyesti pois liivatelehdistä. Nosta ne pieneen kasariin ja kuumenna kunnes liivate sulaa. Älä keitä. Liruta 1/3 seoksesta punajuurisalaatin joukkoon samalla sekoittaen ja loput kermaviilikastikkeen joukkoon. Kaada kastike kasvisten ja sillin joukkoon ja sekoita. Nostele punajuurisalaatti vuoan keskelle ja silli-kasvissalaatti sen ympärille. Painele kumpikin tiiviiksi lusikalla. Peitä kelmulla ja anna maustua ja hyytyä muutama tunti tai yön yli. Kakku onnistuu ilman liivatettakin, mutta hajoaa silloin helpommin. Irrota kakku varovasti vuoasta ja kelmusta ja nosta voipaperin päällä isolle vadille. Koristele vati esim. kovaksikeitetyillä munalohkoilla, salaatinlehdillä ja retiiseillä ja tillisilpulla. Peitä punajuurisalaatin reunat esim. tillisilpulla ja munahakkeluksella. (Punajuuren väri leviää aina vähän). Kiireinen voi käyttää pohjana myös valmista peruna- salaattia ja lisätä siihen omenaa, kurkkua, silliä ja pienemmän määrän kastiketta.

Lue myös:

    Uusimmat