Silja Line vei voiton Mare Balticum Trophyssä

Seitsemän Itämerellä liikennöivän varustamon välinen Mare Balticum Trophy järjestettiin neljännen kerran. Kolmessa sarjassa punnittiin niin kokkien, tarjoilijoiden kuin baarimestarienkin taidot. Silja Line voitti sekä kokki- että tarjoilukilpailun. Kokkitiimissä olivat Tomi Lajunen ja Pekka Vainio. Kaksikko tarjosi tuomariston maisteltavaksi pääruoaksi Itämeren lohta yrttileipä-kuorrutuksella, pinaattiporkkanaterriiniä, peruna-korvasieniröstiä ja parsakastiketta.

Toiseksi kokkikilpailussa tuli Estlinen joukkue ja kolmanneksi Birka Linen tiimi. Tarjoilukilpailu koostui teoriaosuudesta, kattamisesta ja tarjoilusta. Voittoisaan Silja Linen joukkueeseen kuuluivat Pirjo Bres ja Jukka Kajakoski. Baarimestareista arvioitiin parhaimmaksi Estlinen Meelis Piir, toiseksi Birka Linen Leif Blomqvist ja kolmanneksi Viking Linen Lars Ceder. Kokkikilpailun tuomariston kunniapuheenjohtajana toimi ruotsalaisen gastronomian grand old man Tore Wretman.

Kevyesti hiillostettu kananpoika-tartar Kananpojanmaksa-moussella täytettyä tomaattia ja basilika-viinietikka -kastiketta

(Neljälle)

1 kananpoika 1/2 kesäkurpitsa 1/2 sipuli 2 rkl dijon-sinappia 2 tomaattia 2 pekoniviipaletta 100 g kananpojan maksaa 2 rkl mustaherukkahyytelöä 50 g voita suolaa, valkopippuria, timjamia, basilikaa, öljyä sokeria,valkoviinietikkaa, cayennepippuria

Kananpojanrinnat leikataan pieniksi kuutioiksi ja lisätään valkopippuria. Laitetaan kylmään. Kesäkurpitsa kuutioidaan ja kuullotetaan kevyesti hakatun sipulin ja timjamin kanssa. Sekoitetaan kananpojan joukkoon ja maustetaan sinapilla. Laitetaan muotteihin (halkaisija 6-8 cm) ja paistetaan 180-asteisessa uunissa 6-8 minuuttia. Hiillostetaan kevyesti asettamalla muotit kuumalle paistinpannulle. Pannulle voi ripotella hieman suolaa, etteivät muotit tartu kiinni.

Maksa kypsennetään vesihauteessa foliolla peitettynä uunissa tai liedellä. Soseutetaan ja joukkoon lisätään voi, cayennepippuri, valkopippuri, ja suola. Tomaatit kaltataan, puolitetaan ja koverretaan sisus pois. Maksamousse pursotetaan tomaattien sisään ja jäähdytetään kylmässä. Koristeena rapeaksi paistettuja pekonisuikaleita ja salaattia.

Itämeren lohta yrttileipä-kuorrutuksella pinaatti-porkkanaterriiniä peruna-korvasieniröstiä ja parsakastiketta

(Neljälle)

600 g lohifileetä 2 viipaletta valkoista leipää 5 keltuaista 50 g voita 2 isoa perunaa 1 salottisipuli 100 g korvasieniä 50 g tuoretta lehtipinaattia 2 isoa porkkanaa 1/2 nippu vihreää parsaa 2 dl kuohukermaa 1,5 dl valkoviiniä timjamia, basilikaa, lehtipersiljaa, kanalientä suolaa, valkopippuria

Tee tehosekoittimella leivästä, voista, yrteistä ja yhdestä keltuaisesta tasainen massa. Jäähdytä. Leikkaa toisesta porkkanasta ohuita viipaleita, höyrytä ne ja jäähdytä. Keitä toinen porkkana kermassa kypsäksi, soseuta ja lisää loput keltuaiset. Ryöppää pinaatti, hienonna ja lisää porkkanamassaan. Mausta. Vuoraa terriinivuoka porkkanaviipaleilla ja täytä porkkanamassalla. Kypsennä terriini vesihauteessa foliolla peitettynä uunissa tai liedellä.

Raasta porkkana ja pilko korvasienet (muista keittää sienet kahdessa vedessä ja huuhdella hyvin) hienoksi. Paista perunasta pyöreitä röstejä runsaassa voissa hakatun salottisipulin kera ja siirrrä röstit folion päälle. Paista korvasienet ja laita puoleen väliin röstiä ohut kerros ja rullaa folion kanssa tiukaksi rullaksi ja jäähdytä.

Pilko parsat ja salottisipulit ja paista voissa kevyesti. Lisää kanaliemi ja valkoviini. Keitä kasaan noin puolet ja lisää kerma. Keitä vielä hetken aikaa ja soseuta persiljan kanssa; siivilöi ja tarkista maku. Leikkaa lohifilee neljään yhtä suureen osaan. Leikkaa leipämassasta noin 2 cm kokoisia viipaleita ja laita ne maustettujen lohipalojen päälle. Paista lohet 180 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia ja anna vetäytyä folion alla hetki ennen esillelaittoa.

Leikkaa jäähtyneestä röstirullasta haluamasi mallisia paloja ja lämmitä ne uunissa. Lämmitä porkkanaterriinipalat kevyesti höyryssä.

Lue myös:

    Uusimmat