Mainos

Siivousalan palkkoja painaa alas henkilöstön nopea vaihtuvuus

Siivousalan palkat ovat palvelualan pienimmät. Ammattiliiton tilastojen mukaan alan työntekijöiden keskimääräiset ansiot olivat viime vuonna kuukausipalkaksi muutettuna 7230 markkaa eli reilut 1200 euroa.

Ansiotasoa pitävät alhaalla työntekijöiden nopea vaihtuvuus, kova kilpailu ja lyhyet toimeksiantoajat, sanoo Palvelualojen ammattiliiton sopimussihteeri Veikko Toivonen. Alalla on myös tapahtunut rakennemuutosta.

-On menty kohti käytäntöä, jossa päivittäin tehdään kevyt siivous ja harvemmin suurempaa ammattitaitoa vaativaa perussiivousta. Palkkakehitykseen vaikuttaa myös alhainen järjestäytymisaste. Toivosen mukaan tilastointitavasta riippuen noin 25-30 prosenttia siivousliikkeiden henkilöstöstä kuuluu ammattiliittoon.

Osa-aikaiset työntekijät saattavat tosin kuulua toisen ammattinsa kautta muuhun kuin palvelualan liittoon. Alaa leimaa lyhytaikaisten työsuhteiden suuri määrä.

Toivosen mukaan opiskelijoiden ja ulkomaalaisten osuus työntekijöistä on suuri erityisesti pääkaupunkiseudulla ja yliopistokaupungeissa.

-Esimerkiksi SOL käyttää lähes pelkästään osa-aikaisia työntekijöitä, Toivonen sanoo.

Suur-Helsingin alueen pääluottamusmies Karri Kalpio SOLin siivouspalveluista kertoo, että yrityksen työntekijöistä puolet on opiskelijoita. Noin 20 prosenttia taas on ulkomaalaisia, joilla saattaa olla vain lyhytaikaisia viisumeita.

Ainoastaan neljäsosa yhtiön siivoojista on järjestäytynyt ja heistäkin osa eri ammattiosastoihin. Helsingin alueella tämä tarkoittaa, että noin 900 työntekijää ei kuulu liittoon.

-Tottakai se vaikuttaa työnantajan suhtautumiseen, Kalpio sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.