Mainos

Sihvonen: Mikko Mannerin Kärpät väärillä raiteilla jo nyt – "Sanat ovat loppua kuvaamaan, mistä älyttömyydestä on kyse"

10:50
Maalikooste: Kärpät – SC Bern

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen kirjoittaa Kärppien huolestuttavasta tilanteesta ensimmäisessä tiistaiaamun kolumnissaan. Jatkossa kiekkokansa pääsee säännöllisesti lukemaan Sihvosen kolumnia tällä samalla paikalla, samaan aikaan julkaistuna. Sihvosen tarkoitus on kiittää, kun on kiitoksen paikka, kritisoida, kun on kritisoimisen paikka. Luvassa on taattua Sihvosta läpi kiekkokauden 2019-2020.

MAINOS

CHL avaa C Moren kiekkokauden

Kaikki suomalaisjoukkueiden ottelut suorina ja suomeksi osoitteessa www.cmore.fi

Sallikaa minun olla pöllämystynyt. Tai oikeammin otan oikeuden olla melkeinpä tolaltani, sillä en ole vastaavaan törmännyt pitkällä 15 vuoden analyytikon urallani. Sanotaan, että virheen saa tehdä kerran, toinen on jo tyhmyyttä. Mutta mitä tämä on, kun Kärppien päävalmentaja Mikko Manner lähtee soitellen sotaan jo kolmannen kerran? Minulta ovat loppua sanat kuvaamaan, mistä älyttömyydestä on kyse.

Toissakaudella Kärpille kävi niin, viime sesongilla Kärpille kävi samoin, ja kaava tulee toistumaan pommin varmasti keväällä 2020, jos Manner ei hyvin radikaalisti korjaa omaa ja joukkueensa kurssia. Malttakaapa hetki niin kerron lisää, mistä on kyse.

Mestarivalmentaja Kari Jalonen kävi joukkueensa SC Bernin kanssa viime sunnuntaina näyttämässä Raksilassa, miten pelataan voittavaa jääkiekkoa. Kohtuullisen ensimmäisen erän jälkeen Mannerin Kärpät oli totaalisesti purjeessa sveitsiläisiä vastaan. Kyse oli CHL:n alkulohkon ottelusta.

On varmaa, että CHL sarjana ja etenkin kova SC Bern vastustajana panivat myös Mannerin joukot näyttämään parasta osaamistaan, omilla pelillisillä kasvoillaan. Toki teen selväksi, ettei ole Kärpille häpeäksi hävitä kivikovalle Bernille. Siitä tässä ei ole kyse. Kyse on siitä, mitkä pelilliset ilmiselvät merkit ovat Kärppien osalta ilmassa – jälleen kerran.

Keväällä 2018 Kärpät joutui luopumaan runkosarjan pelitavastaan pudotuspeleissä. Samoin kävi keväällä 2019. Ei ihme, että Antti Pennasen HPK antoi Mannerin Kärpille oikean verilöylyn paljon huonommilla pelaajilla finaalisarjassa. Näen Kärppien pelistä jo nyt sen, että jos todella paljon ei pelitapa muutu siitä, missä mennään nyt, edessä on jälleen farssimainen pelisysteemin muuttaminen pudotuspeleissä 2020.

Ihmettelen suuresti, ettei Manner esikuntineen ole oppinut kahdesta aiemmasta keväästä näköjään yhtään mitään. Käytännössä viime kevään pudotuspelit olivat puolivälieräsarjan alusta finaalisarjan seitsemänteen otteluun yhtä kivireen vitkaista perässä vetämistä Kärpiltä.

Kärppien pelaamisesta puuttuu toisteisuus, rytmit, kenttätasopaino ja kiekkokontrolli. Mannerin ajatus siitä, että kiekkokontrollista huolehdittaisiin aina vasta ikään kuin yksittäisen vaihdon loppupuolella – sitähän hän hoki pelaajilleen Bern-matsin teknisillä aikalisillä – on naiivi, se ei ole realismia eikä toteutettavissa.

Urheilujohtaja Harri Aho saa tuoda Kärppiin sisään upeita pelaajia kuten Jesse Puljujärvi, Jussi Jokinen ja Janne Pesonen, mutta se ei auta, jos runkosarja pelataan yhtä lätkää, pudotuspelit toista. Juuri nyt näyttää vieläpä siltä, että etenkin Jokinen ja Pesonen tulevat olemaa suurissa vaikeuksissa Mannerin luomulätkän kanssa. Jos ylivoimapelin tehot ei pidä kaksikkoa hengissä, ennustan herroille todella pitkää ja tuskaista runkosarjaa.

Käytännössä vain Kärppien ylivertaisella pelaajamateriaalilla valmentaja voi valmentaa näin, miten Manner sen nyt tekee. Joukkueessa on niin hyvä ilmapiiri ja loistavat pelaajat, että Kärpät kuitannee runkosarjan nimiinsä menen tullen. Vaan sen jälkeen alkavat taas vaikeudet, jotka ovat päävalmentajan ja muun valmennustiimin itseaiheuttamia.

Viime keväänä Mannerin luomulätkälle tylyn pisteen pani lopulta Pennanen ja HPK. Tätä menoa ensi keväänä saman tempun tekee joku toinen päävalmentaja ja seura. Sanokaa minun sanoneen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja