Sihvonen: Bingo! Jukka Jalosen seuraajaksi Leijoniin ilmaantui täydellinen vaihtoehto – "Suomi-kiekon kannalta erinomainen asia"

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen tervehtii ilolla Kari Jalosen ilmoitusta, jonka mukaan hän ei sulje sitä mahdollisuutta pois, että hän palaisi Leijonien päävalmentajaksi.

"Voisi olla kyllä, kyllä voisi olla", vastasi Kari Jalonen Antero Mertarannan Tulosruudun haastattelussa torstaina 22.4.2021, kun Mertaranta kysyi, että ”Olisiko se [Leijonien päävalmentajapesti] nyt kiinnostava vaihtoehto?”

Bingo! Minun on tartuttava tuohon Kari Jalosen pienieleiseen ja tyylikkääseen vastaukseen kaksin käsin. Se, että Kari Jalonen osoittaa kiinnostusta Leijonien päävalmentajan tehtävään, on suomalaisen jääkiekkoilun kannalta erinomainen ja kauaskantoinen asia.

Tässä on minullakin ollut aikaa miettiä asiaa. Olin, rehellisesti sanoen, turhan hätäinen ja jopa pöllöpäinen, kun esitin, että Jukka Jalosen seuraajaksi sopivia valmentajia olisivat nuoret uroot Antti Pennanen tai Mikko Manner.

Miten olinkaan unohtanut, miten käytiin Lauri Marjamäen kanssa, kun hän oli aivan liian nuorena – 38-vuotiaana – Leijonien päävalmentaja? Kerta kaikkiaan Marjamäen persoona ei vielä tuolloin alkuunkaan riittänyt pestin hoitamisen pitimiksi. Heti jo tehtävän alkumetreillä Kimmo Timonen ja Saku Koivu ottivat kuvainnollisesti ja konkreettisesti Marjamäeltä taktiikkataulun ja tussin itselleen.

Jos kysytään Kalervo Kummolalta, tekikö hän Marjamäen suhteen virheen, ja oliko virhe nimenomaan se, että Kummola nosti Marjamäen päävalmentajaksi liian aikaisin, Kummola vastaa: kyllä.

Ei Manner, ei Pennanen, ketkä sitten?

On selvää, ettei Mikko Manner tule enää kysymykseen Jukka Jalosen seuraajana. Siitä ei ole kahta sanaa.

Tunnen melkopuoleisen hyvin Antti Pennasen valmentajapersoonan, ja vähän enemmänkin. Teen nyt selväksi perättäisin sanoin, ettei hänkään ole valmis ottamaan päävalmentajan tehtävää, vielä. Pennanen tarvitsee kymmenisen vuotta tai joka tapauksessa ainakin viisi vuotta ikää ja elämänkokemusta lisää, katsotaan sitten häneen uudemman kerran.

Oli tärkeä ja havahduttava kokemus kuulla, kun Kari Jalonen sanoi Mertarannan haastattelussa olleensa liian nuori 2013-2015, kun hän oli Leijonien päävalmentaja. Kari Jalonen oli silloin tehtävän vastaan ottaessaan sentään 52-vuotias. Vertailun vuoksi, Pennanen on nyt 42-vuotias.

Omissa papereissani – lukitsen nyt tämän vastauksen – ykkösnimi Jukka Jalosen seuraajaksi on Kari Jalonen. Tuossa jälkimmäisenä mainittu Jalonen muuten kehaisi ensi mainittua Jalosta sen suhteen, miten hyvää työtä hän on tehnyt Leijonissa. Ja, edelleen, minuun teki suuren vaikutuksen, miten pieteetillä Kari Jalonen ilmoitti, että hän on käytettävissä. Kari Jalonen ei töni eikä tunge, vaan nyt Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummelalla on väylä auki ymmärtää kysyä häntä.

Nimeän myös oman kakkosehdokkaani Jukka Jalosen seuraajaksi. Se on Lukossa pestinsä pian päättävä Pekka Virta. Virta osaa suvereenisti jääkiekon. Lisäksi hänellä on karismaa ja elämänkokemusta jopa yli oman tarpeensa. Virran passissa seisoo syntymävuosi 1969, hän ei ole enää mikään poikanen.

Ei yksin ikä, ei yksin pelikirja

Tokikaan ikä sinänsä ei ole ratkaiseva tekijä. Kari Jalonenkin viittasi siihen, miten nuoret valmentajat kaipaavat ja tarvitsevat keskimäärin enemmän arkista valmennustyötä, siksi hänkin jäi pois Leijonien päävalmentajan paikalta. Leijonien päävalmentajan työ on kovin periodista, siinä ei jääkiekkovuoden mittaan pääse kuin ajoittain pukemaan valmentajan toppapukuun.

Sopii myös huomata, etten kirjoita – paitsi nyt lyhyesti – tässä pelikirjoista ollenkaan. Nämä tässä mainitut valmentajat ehkä yhtä lukuun ottamatta osaavat valmentaa pelitapansa puolesta suomalaisen jääkiekkoilun identiteettiä Meidän peliä riittävän hyvin. Se ei tee eroa heidän kesken.

Eron tekevät asiat ovat ikä, kokemus, karsima, paineensietokyky, elämäntilanne ja toki näytöt voittavana valmentajana.

Lue myös:

    Uusimmat