Sienestyskausi käynnissä − Näin tienaat poimimalla!

Sienestyskausi on jo hyvässä vauhdissa. Moni keräilee metsän herkkuja omiin tarpeisiinsa, mutta osa myy osan saaliistaan halukkaille ostajille. Asiantuntijan mukaan Suomessa sienten kauppaantulon perustana onkin lukuisten yksityishenkilöiden harjoittama sienten myyntipoiminta.

− Myyntiin poimituista sienistä valtaosa saadaan suomalaispoimijoilta, joskin venäläiset ja muut ulkomaiset poimijat ovat viime vuosina kasvattaneet osuuttaan näissä määrissä, Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio kertoo.

Yleisimpiä myyntiin poimittavia sieniä ovat herkkutatti, haaparousku, kangasrousku, karvarousku, keltavahvero eli kantarelli, suppilovahvero, mustatorvisieni ja korvasieni. Myös tuoksuvalmuskaa ostetaan, mikäli sato on riittävä.

Moision mukaan sieniä ostavia tahoja on runsaasti. Ruokasieniä halajavat tukkuostajat, torikauppiaat, herkkuliikkeet, lähikaupat, marketit, kauppahallit, ammattikeittiöt, ravintolat ja gourmet-ravintolat ja tietysti myös kuluttajat suoraan.

Myyntihinta vaihtelee sadon mukaan

Yksityinen henkilö voi myydä poimimiaan sieniä ostajille paitsi tuoreina myös kuivattuina tai suolattuina.

− Tuoreena myydään lähinnä herkkutattia, kelta- ja suppilovahveroa ja korvasieniä. Korvasieniä torilla tai kaupassa tuoreena myytäessä pitää aina olla käsittelyohje mukana, Moisio neuvoo.

Valmiiksi suolattuina ostetaan enimmäkseen rouskuja. Usein ostaja toimittaa poimijalle suolausastiat ja käytettävän suolan.

− Rouskuja myytäessä on hyvä ennakolta varmistaa ostajalta, missä muodossa hän haluaa sienet toimitettaviksi. Poimija voi myös laatuluokitella keräämänsä sienet ostajan ohjeiden mukaisesti.

Viime vuosina poimijat ovat saaneet myymästään herkkutatista noin kolme, keltavahverosta eli kantarellista viisi ja mustatorvisienestä kuusi euroa kilolta. Suppilovahverosta on maksettu kaksi ja puoli, korvasienestä kaksi ja rouskuista puolitoista per kilo. Moision mukaan hinnat kuitenkin vaihtelevat vuosittaisen sadon mukaan.

"Hyvinä satovuosina 98 prosenttia jää poimimatta"

Sienten myyntipoimijoita metsissä seikkailee vuosittain sadosta riippuen 5000-15000. Myyntiin poimitaan vaihdellen 0,3-1,5 miljoonaa kiloa, mutta omaan käyttöön vielä reilusti enemmän, noin 5-10 miljoonaa kiloa.

− Vaikka sienten myyntipoiminta onkin enemmän kotimaisten poimijoitten varassa, ei poimijoitten määrä kuitenkaan ylitä marjoja myyntiin poimivien suomalaisten määrää. Sienten ja marjojen poimintavolyymeissä kun on viisinkertainen ero marjojen hyväksi.

Runsassatoisina vuosina metsien sieniherkuista voi myös jäädä poimimatta jopa 98 prosenttia.

− Sieniä ei koskaan saada talteen yhtä hyvin kuin marjoja, koska sienet pilaantuvat luonnossa nopeasti eikä ruokasienten tunnistaminen ole yhtä helppoa kuin marjojen.

− Aloittelevan sienestäjän kannattaakin pitäytyä vain muutamissa sienilajeissa, jotka varmasti tunnistaa ja laajentaa sienivalikoimaa sitä mukaa, kun oppii tunnistamaan sienet varmuudella, Moisio opastaa.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/ Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat