Sibelius-kapellimestarikilpaan 27 osallistujaa

Kansainvälinen Sibelius-kapellimestarikilpailu järjestetään toisen kerran Helsingissä toukokuussa. Järjestäjät julkistivat osallistujien nimilistan tänään; kilpailussa on mukana 27 nuorta kapellimestaria eri puolilta maailmaa.

Suomesta videokarsinnan läpäisivät Susanna Mälkki, Jyri Nissilä, Tuomas Rousi ja Jani Telaranta. Myös Japanista jatkoon pääsi neljä kilpailijaa. Muut osallistujat tulevat Venäjältä, Valko-Venäjältä, Italiasta, Saksasta, Virosta, Turkista, Kiinasta, Unkarista, Indonesiasta, Koreasta, Israelista, Yhdysvalloista, Ruotsista, Liettuasta ja Taiwanista.

Esiraati valitsi jatkoon pääsijät 175 videon perusteella. Hakemuksia saapui 38 maasta ja hakijoista 18 oli naisia. Kilpailussa on mukana viisi naista. Kilpailu järjestetään Finlandia-talossa 14.-18. toukokuuta. Siinä on kolme alkuerää, välierä ja loppukilpailu. Orkestereina soittavat Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri.

Rahapalkinnot ovat 15 000 dollaria eli noin 90 000 markkaa, 12 000 dollaria eli noin 70 000 markkaa ja 10 000 dollaria eli noin 60 000 markkaa. Lisäksi useat orkesterit ovat kiinnostuneet antamaan kilpailussa menestyneille esiintymismahdollisuuden.

Kansainvälisen tuomariston puheenjohtaja ja kilpailun taiteellinen johtaja on Esa-Pekka Salonen, joka on alusta lähtien ollut mukana ideoimassa katselmusta. Hän muodosti myös esiraadin toimitusjohtaja Ernest Fleischmannin kanssa.

Ensimmäisen kerran säveltäjämestarimme mukaan nimetty kilpailu järjestettiin vuonna 1995, jolloin siitä päätettiin tehdä viiden vuoden välein toistuva perinne. Tuolloin japanilainen Hirofumi Kurita sai toisen palkinnon eikä ensimmäistä palkintoa jaettu lainkaan.

Viimekertaista parempi taso

Kilpailijoiden täytyy olla 35-vuotiaita tai alle ennen 1. toukokuuta. Suurin osa kilpailijoista on kolmikymppisiä. Vanhin täyttää 35 toukokuussa ja nuorin on 20-vuotias Ruotsin edustaja Stefan Solyom, joka on suomalaisten lisäksi ainoa pohjoismainen kilpailija. Hän opiskelee Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla, kuten myös Susanna Mälkki ja amerikkalainen David Searle.

Esa-Pekka Salosen mielestä taso on nyt kovempi kuin viimeksi. Joukossa on muutama todella merkittävä lahjakkuus, hän vihjaisee. -Kilpailu kiinnostaa ulkomailla, koska Suomella on ylivertainen maine nuorten kapellimestarien hautomona. Ulkomaalaiset haluavat imeä ilmastostamme molekyylejä itseensä, Salonen hymyilee. Hän on hiukan helpottanut ohjelmaa viimekertaisesta, mutta vaikea se on nytkin.

Tällä kertaa uusi suomalainen nykysävellys on tilattu säveltäjä Jukka Tiensuulta ja se kuullaan 2. alkuerässä. Viimeksi tilausteos oli Magnus Lindbergin Arena, jota sittemmin on esitetty paljon maailmalla. Lisäksi kandidaattien pitää johtaa mm. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä finaalissa vapaavalintainen Sibeliuksen sinfonia. Oopperamusiikin tilalla on tällä kertaa säestyskierros, jossa kilpailijat joutuvat seuraamaan sellistiä, pianistia ja laulajaa. Solistit ovat suomalaisia, heidän nimensä julkistetaan myöhemmin. Kappaleet ovat vaikeita, mm. Straussin Burleski pianolle ja orkesterille sekä Lutoslawskin konsertto sellolle ja orkesterille.

Arvovaltainen tuomaristo

Kilpailun tuomaristo on arvovaltainen. Suomalaisista mukana ovat Salosen lisäksi kapellimestarit Okko Kamu, Sakari Oramo ja Jorma Panula. Ulkomaalaiset jäsenet ovat Salosen ystäviä: London Philharmonic Orchestran toimitusjohtaja Serge Dorny, Rooman Santa Cecilia orkesterin toimitusjohtaja Gaston Fournier, toimitusjohtaja Ernest Fleischmann sekä Amsterdamin Concertgebouw orkesterin konserttimestari Alexander Kerr.

Salonen ilmoittaa halunneensa Jorma Panulan ehdottomasti raatiin, vaikkakin hän on opettanut suurta joukkoa kilpailijoista. Salosen mielestä Panulan asiantuntemus on mahdollista jääviyttä tärkeämpää, etenkin kun Panula on jo vuosia ollut eläkkeellä.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat