Shanghai nitistää koronaa kovin ottein, mutta enää lapsia ei eroteta vanhemmistaan – Suomen pääkonsuli kertoo rajoituksista jättikaupungissa

Kiina yrittää tukahduttaa koronaa kovin ottein – Suomen-pääkonsuli kertoo, miten rajoitukset näkyvät Shanghaissa 3:35
Katso video: Näin Suomen Shanghain-pääkonsuli Pasi Hellman kertoo suomalaisten tilanteesta ankarien koronatoimien kohteena olevassa jättikaupungissa.

Kiinassa rekisteröitiin keskiviikkona yli 20 000 uutta koronavirustartuntaa, mikä on suurin määrä sitten pandemian alun. Eniten tartuntoja on Shanghaissa, joka on pantu koronasulkuun.

Uusista tartunnoista yli 80 prosenttia kirjattiin juuri Shanghaissa, vaikka koronasulku alkoi jo viime viikolla.

MTV Uutisten Shanghaista tavoittama pääkonsuli Pasi Hellman kertoo, että tilanne Kiinan suurimmassa kaupungissa on odottava.

– Kaupunki on ollut aika lailla täydellisessä sulkutilassa nyt jo viikon verran. Kadut ovat hiljaisia.

Hellmanin mukaan Shanghaissa tällä hetkellä olevat suomalaiset tuntevat kaupungin ja maan tavat, eikä heistä ole erityistä huolta.

– Oikeastaan sellaista suomalaista käymässä olevaa väkeä ei ole, keiden pitäisi päästä palaamaan juuri nyt kotiin.

– Toki on täkäläisiä suomalaisia, jotka ovat suunnitelleet tai kenellä olisi halu nyt matkustaa Suomeen tai muualle.

Hellmanin mukaan Shanghain koko 25-miljoonainen väestö on testattu lähes päivittäin viimeisten viiden päivän aikana.

– Se on erittäin merkittävä määrä testejä, ja varmaan sitten kun viimeisimmistä testeistä saadaan tuloksia, niin sitten päätetään jatkotoimista.

Lapsia on eristetty vanhemmistaan

Tartuntoja on yritetty pitää kurissa muun muassa tiukoilla eristyssäännöillä.

Shanghaissa virustartunnan saaneet lapset – ja jopa vauvat – on aiemmin eristetty terveistä vanhemmistaan.

– Tämän viikon aikana Kiinan viranomaiset ovat kertoneet, että positiivisen testituloksen saaneen lapsen mukaan voi mennä eristykseen toinen tai molemmat vanhemmista, Hellman sanoo.

Kiinan tiukat koronrajoitukset ulottuvat myös Suomeen, sillä Finnairin lauantainen lento Shanghaista Helsinkiin on peruttu, vaikka kone lentää normaalisti Shanghaihin.

Lentokone vie mennessään normaalisti matkustajia, mutta joutuu palaamaan tyhjänä takaisin, vaikka kohteessa on useita ihmisiä, joilla on lippu lennolle.

Lentokentällä ei ole henkilökuntaa, joka hoitaisi lähteviin asiakkaisiin liittyvät tehtävät, joten matkustajia ei saada lennolle kohti Suomea.

Lue myös:

    Uusimmat