Mainos

Seuraava hyytävä uutinen – jääkausi tulossa? Meteorologi vastaa

Auringon aktiivisuus saattaa laskea tilapäisesti 2030-luvulla, mikä johtaa pieneen jääkauteen, Telegraph uutisoi.

University of Northumbrian tutkimusryhmän tekemien laskelmien perusteella jääkauden syynä olisi kausi, jolloin auringon aktiivisuus vähenisi ja auringonpilkkuja olisi poikkeuksellisen vähän.

Viimeksi sama ilmiö koettiin 1645-1715, jolloin Euroopassa ja Pohjois-Euroopassa oli poikkeuksellisen kylmiä talvia. Muun muassa Suomea koettelivat katovuodet vuosina 1665-1697.

Viime vuosi mittaushistorian lämpimin

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemen mukaan uusin tutkimus on yksittäinen, joten lisävahvistusta jääkauden tulemiselle kaivataan.

– Auringonpilkkujen esiintyvyys vaihtelee luonnostaan noin 11 vuoden mittaisissa jaksoissa. Maapallon ilmastoon vaikuttavat kuitenkin auringon aktiivisuuden lisäksi lukuisat muut seikat, joten vaikka tutkimuksen ennuste toteutuisi, todellista nettovaikutusta ilmastoon on vaikea arvioida.

– Esimerkiksi ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen on niin voimakasta, että se saattaa kumota vaihtelut auringon aktiivisuudessa, Rintaniemi sanoo.

Rintaniemen mukaan tällä hetkellä mikään ei siis viittaa siihen, että olisimme menossa kohti pientä jääkautta.

– Päinvastoin, viime vuosi oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin ja vuosi 2015 on hyvää vauhtia matkalla tilastojen kärkikahinoihin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.