Setalta kädenojennus Wallinheimolle

Seksuaalista tasavertaisuutta ajavan Seta-järjestön puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi kiitteli Sinuhe Wallinheimoa anteeksipyynnöstä ja toivoi keskiviikon tapahtumista päänavausta yhteistyölle liigakiekkoilijoiden kanssa.

Kokoomuksen kansanedustajana ja jääkiekon pelaajayhdistyksen puheenjohtajana toimiva Wallinheimo kohahdutti aamulla Enbuske Linnanahde Crew:n haastattelussa sanomalla, että pelaajan ei ole hyväksi kertoa homoudestaan joukkuekavereilleen.

– Wallinheimon kommentit olivat vähintäänkin ajattelemattomia, Hippi sanoi MTV Uutisille.

– Hän on aiemmin pitänyt hyvänä, että homoseksuaalisuus joukkuelajeissa nousee keskusteluihin ja halunnut rohkaista siihen. Siihen nähden hänen sanavalintansa edustivat sitä, mitä nimenomaan miehisissä joukkuelajeissa on totuttu kuulemaan. Kiitokset siitä, että hän sittemmin pahoitteli puheitaan ajattelemattomiksi.

Vastaavat ajatukset ovat Hipin mukaan omiaan pitämään homofobiaa yllä.

– Spekuloimalla siitä, kannattaako ihmisten pysyä kaapissa, saadaan aikaan sellainen mielikuva, että tämä asia ei olisi ok eikä kehitystä voisi viedä eteenpäin.

– Ei homofobiaa ja syrjintää voi puolustaa sillä, että jos jonkun kaapista ulostulo on muille vaikeaa, niin tämä ongelma on parempi jättää kokonaan käsittelemättä. Tämä on vanhakantainen ajatus, ja avain asenteiden muuttamisessa on eritoten urheilujohdon ja valmentajien vastuulla.

Mikä on nykyään miehenmalli?

Hippi näkee, että keskustelua ei käydä nyt vain seksuaalisuudesta vaan myös siitä, minkälaiset miehenmallit nykypäivänä hyväksytään.

– Oletko riittävän mies tai oikeantyyppinen mies jos olet homoseksuaali, eikä vaan siitä hyväksytäänkö homoseksuaalisuus. Naisten joukkuelajeissa ongelmaa ei ole pidetty niin suurena.

– Yhteiskunta muuttuu, ja se mitä jääkiekossakin kenties ajateltiin 20 vuotta sitten, ei ole enää nykyisille kiekkoleijonille tai junioreille mikään tabu.

Setalta yhteistyötarjous

Seta-pomo antoi Wallinheimolle myös ajateltavaa joukkueiden rakentamisesta.

– Minkä tahansa tiimin yhteen hitsautumista rakennetaan nimenomaan avoimuudella eikä salailulla.

– Mitä enemmän ihmiset voivat luottaa toisiinsa ilman, että heidän täytyy peitellä seksuaalisuuttaan tai vaikkapa savolaisuuttaan, niin sitä enemmän joukkue tiivistyy ja on yhtenäisempi, Hippi pohtii.

Hippi toivottaa Suomen Jääkiekkoilijat ry:n myös yhteistyöhön Setan kanssa käsittelemään tähän asti vaiettua ongelmaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja