Mainos

Serlachiuksen perinnöllä valtakunnallinen museo

Mänttään ryhdytään suunnittelemaan merkittävää uutta museorakennusta Gösta Serlachiuksen taidesäätiön varoilla. Museohanketta on valmisteltu hiljaisuudessa jo kolmatta vuotta, mutta hanketta vauhditti se, että hiljattain kuollut vuorineuvos Gustaf Serlachius testamenttasi suuren osan omaisuudestaan taidesäätiölle. Museon toivotaan valmistuvan vuonna 2013.

-Entisen puheenjohtajamme säätiölle jättämät varat mahdollistavat sen, että voimme lähteä hankkeeseen näin nopealla aikataululla, kertoo Gösta Serlachiuksen taidesäätiön hallituksen puheenjohtaja Henrik de la Chapelle.

Teollisuus yskii, mutta kulttuuriin satsataan

Mänttä-Vilppulan hiljattain valittu uusi kaupunginjohtaja Esa Sirviö on innoissaan taidesäätiön rakennushankkeesta: -Suomeen ole Kiasman ja Emman jälkeen avattu isoja uusia taidemuseotiloja, ja olemme iloisia siitä, että tämä tapahtuu nyt nimenomaan omassa kaupungissamme, Sirviö sanoo.

12 000 asukkaan Mäntän tukijalat ovat aina olleet teollisuudessa ja kulttuurissa. Eilen mänttäläinen Metsä Tissue ilmoitti aloittavansa enimmillään 150 hengen yt-neuvottelut. -Uuden museon rakentaminen on loistava signaali juuri nyt, kun teollisuuden puolelta tuli ikäviä uutisia, Sirviö iloitsee.

Uudisrakennus kunnioittaa nykyistä näyttelytilaan, kulttuurihistoriallisesti arvokasta Joenniemen kartanoa ja sitä ympäröivää puistoa. Uudesta museosta halutaan kuitenkin tehdä tämän päivän arkkitehtuurin hengessä kiinnostava monumentti, joka vetää kävijöitä myös arkkitehtuurinsa vuoksi.

Uudet tilat rakennetaan Joenniemen kartanon yhteyteen niin, että kävijät voivat liikkua kartanon ja uudisrakennuksen välillä saman katon alla. Osa tiloista saatetaan rakentaa osin tai kokonaan maan alle.

Nyt esillä vain 5 prosenttia kokoelmasta

Uusi museo tuo Mänttään noin 3500 neliötä lisää museotilaa, joista näyttelytiloja on 1500 neliötä. Vuodesta 1945 taidemuseona toimineessa Joenniemen kartanossa on ollut näyttelytiloja vain viitisensataa neliötä, ja muutkin tilat ovat olleet tarkoitukseen riittämättömät.

-Kokoelmasta on esillä vain viitisen prosenttia. Sehän on tyypillistä taidemuseoissa, mutta me haluaisimme tuoda pohjoismaisittainkin merkittävää kokoelmaa paljon paremmin esille. Erityisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan olemme myös ostaneet paljon taidetta ja sitäkin pitäisi esitellä, Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen kertoo.

Säätiö toivoo uusien tilojen valmistuvan sen omana 80-vuotisjuhlavuonnaan 2013. Arkkitehtia hankkeelle ei ole vielä valittu. Alustava arvio rakennuskustannuksista on 10-12 miljoonaa euroa, mutta summa tarkentuu suunnitelmien edetessä.

Mäntästä yritetään vetovoimaista kulttuurikohdetta

Mänttä tunnetaan vireänä taidekaupunkina, jossa käy erityisesti kesäisin taidematkailijoita moninkertaisesti paikkakunnan väkilukuun nähden. Sen tärkeimpiä taidekohteita ja -festivaaleja ovat Serlachius-museoiden lisäksi Mäntän kuvataideviikot, Mäntän musiikkijuhlat ja taidekeskus Honkahovi.

-Me olemme profiloituneet vanhan taiteen esittelijöinä, mutta jatkossa haluamme tuoda esiin myös aikalaistaidetta kokoelmastamme ja toiveissa on tiivis yhteistyö paikkakunnan muiden taidetapahtumien kanssa, niin että Mäntästä tulee kesäisin nykytaiteen keskeinen esittelijä, Sivonen maalailee.

Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelma on yksi tärkeimmistä yksityisistä taidekokoelmista Pohjoismaissa. Se koostuu Suomen taiteen klassikoista ja vanhasta eurooppalaisesta maalaustaiteesta. Säätiöllä on myös huomattava kokoelma suomalaista kuvanveistotaidetta.

Kokoelmaa kartutetaan määrätietoisesti myös nykyisin. 2000-luvulla taidesäätiö on ollut vuosittain yksi isoimmista suomalaisista taidekerääjistä. Uudet tilat mahdollistavat sen, että museon kokoelmaa voidaan jatkossakin kartuttaa ja esitellä aktiivisesti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.