Serbipoliitikko syyttää Ahtisaarta lahjusten otosta

Serbian parlamentin puhemies vaatii tutkintaa väitteistä, joiden mukaan Martti Ahtisaari olisi ottanut vastaan yli 42 miljoonaa euroa albanialaisten rikollispiirien johtohahmolta sekä Kosovon albaanihallitukselta. YK ja Ahtisaari eivät ole kommentoineet asiaa.

Serbian parlamentin puhemies Oliver Dulic syyttää YK:n Kosovon erityislähettilästä Martti Ahtisaarta lahjusten otosta.

Dulicin mukaan Ahtisaari on vastaanottanut lahjuksia albanialaisen järjestäytyneen rikollisuuden johtohahmolta. Vastineeksi lahjuksista Ahtisaari antaisi raportissaan tuen Kosovon itsenäistymiselle. Dulic vaatii asiasta virallista tutkintaa.

Bosnialainen uutistoimisto Focus raportoi lahjusväitteistä viikonloppuna. Focuksen mukaan Saksan tiedustelupalvelu BND on paljastanut kaksi Ahtisaaren pankkitiliä, joille on siirretty kaksi miljoonaa euroa. Focus kertoi Ahtisaaren vastaanottaneen BND:n mukaan myös yli 40 miljoonaa euroa käteisenä.

Focuksen mukaan BND on nauhoittanut Ahtisaaren ja nimeämättömän albaanin keskustelun, jossa osapuolet puhuivat kahden miljoonan euron siirrosta sveitsiläiseltä pankkitililtä Ahtisaaren tilille. Focuksen tietojen mukaan sveitsiläispankin tilin omistaa Kosovon albaani Exhet Boria, joka toimii korkeassa asemassa heroiinin tuontia Eurooppaan pyörittävissä rikollispiireissä.

Focus kertoi BND:n hallussa olevan myös nauhoituksia, joista näkyy Kosovon albaanihallituksen auto, joka ajaa Ahtisaaren asunnolle. Autosta ojennetaan Ahtisaarelle kaksi salkkua. Focuksen mukaan BND:n agentit vahvistivat laukkujen olevan täynnä rahaa.

Focuksen mukaan BND:n lahjusraportti on jo arkistoitu YK:ssa. YK ja Ahtisaari eivät ole kommentoineet asiaa millään lailla.

Kosovo on Serbian autonominen maakunta, jonka asukkaista suurin osa on etnisiä albaaneja. Kosovon albaanit havittelevat täyttä itsenäisyyttä, mutta Serbia on valmis myöntymään vain autonomiaan.

(MTV3-STT- www.serbianna.com)

Lue myös:

    Uusimmat