Mainos

Serbijohtaja "Arkanin" murha jäänee selvittämättä

Arkan-nimellä tunnetun serbijohtajan Zeljko Raznatovicin murhan takana saattaa olla mikä tahansa ryhmä erittäin laajasta joukosta, arvioivat asiantuntijat sunnuntaina. 47-vuotias Arkan kuoli eilen belgradilaisessa loistohotellissa, kun häntä ja hänen seuruettaan tulitettiin hotellin aulassa. Arkanin lisäksi kuoli kaksi ihmistä, joista toinen oli hänen henkivartijansa.

Reaktiot murhaan vaihtelivat tänään tyrmistyksestä tyytyväisyyteen. Välimaastoon sijoittuivat useat ulkomaiset kannanotot, joissa lähinnä valitettiin, ettei Arkania ollut ehditty saada kansainvälisen sotarikostuomioistuimen eteen Haagiin. -Hän oli nero, jonka vertaista ei ollut toista, sanoi Arkanin omistaman Obilic-jalkapalloseuran johtaja Dragan Sekularec sunnuntaina Glas Javnosti -lehdessä. Bosnian presidentinneuvoston muslimiedustaja Mirza Hajric sanoi, että tuhannet Arkanin uhrien omaiset olivat huojentuneita kuullessaan Arkanin kuolleen. Arkanilla oli tiiviit yhteydet alamaailmaan, mutta kaikki eivät uskoneet, että murha liittyi mafian keskinäiseen välienselvittelyyn. -Kukaan hänen vihollisistaan alamaailmassa ei olisi uskaltanut ampua häntä kohti 38 laukausta ihmisten täyttämän hotellin aulassa. Hän oli heistä viimeinen ja suurin. Asialla oli joku hyvin vaikutusvaltainen henkilö, jota ei luultavasti pystytä tavoittamaan, kertoi eräs belgradilainen uutistoimisto Reutersille. Oppositio on jo ehtinyt julistaa Arkanin murhan olevan osoitus siitä, että Serbiassa vallitsee "valtion terrorismi". Monissa lausunnoissa esitettiin epäily siitä, että Arkan kuoli, koska hän tiesi liikaa presidentti Slobodan Milosevicista.

Pikkurikollisesta poliitikoksi ja jalkapalloseuran omistajaksi

Zeljko Raznatovic oli alkuaan pikkurikollinen, jonka tilille ehti kerääntyä vankeusrangaistuksia yhteensä 20 vuotta. Interpol oli etsintäkuuluttanut hänet seitsemässä maassa tehdyistä rikoksista. Kommunistisen Jugoslavian salaisen poliisin palkkalistoille Arkan otettiin Jugoslaviassa liikkuvien tietojen mukaan jo 1970-luvun lopulla. Riippumattomat jugoslavialaiset tiedotusvälineet ovat kertoneet, että Arkanin tehtävänä oli surmata lännessä asuvia Jugoslavian hallituksen vastustajia. Kommunistisen Jugoslavian liittovaltion hajoaminen alkoi 1990. Arkan perusti serbivapaaehtoisten kaartin, jonka jäsenet olivat suureksi osaksi belgradilaisen jalkapalloseuran kannattajia. Kaartin tunnetuin yksikkö oli mustia univormuja kantava Tiikerit-osasto. Arkanin joukot osallistuivat mm. Vukovarin kaupungin piiritykseen Kroatiassa. Noin 2000 kroaattia kuoli valtauksessa. Lisäksi satoja katosi, ja heidän ruumiitaan, kädet sidottuina ja päähän ammuttuina, löytyy yhä.

Vuonna 1992 Arkanin joukkoja siirtyi Bosniaan, jo ennen sisällissodan alkamista, missä ne terrorisoivat muslimiväestöä. Entisen Jugoslavian sotarikoksia tutkiva tuomioistuin asetti 1997 Arkanin poissaolevana syytteeseen rikoksista ihmisyyttä vastaan. Vuonna 1992 Arkan pääsi myös Jugoslavian parlamenttiin, mutta luopui myöhemmin politiikasta. Viime vuotensa hän oli eniten julkisuudessa belgradilaisen Obilic-jalkapalloseuran omistajana. Amerikkalainen diplomaatti Jacques Klein, joka johtaa YK:n toimintaa Bosniassa, kuvaili tänään Arkania "psykopaattiseksi tappajaksi". Kleinin mukaan Arkan oli rikollinen ja murhaaja, joka naamioitui kansallismielisyyden kaapuun. Arkan oli Kleinin mielestä osoitus siitä, että "Serbia on sairas yhteiskunta, yhteiskunta, joka sallii tällaisen miehen kulkea vapaana".

(STT-AFP-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.