Mainos

Selvitys: Suunnittelu ja joustavuus helpottavat vuorotyöläisen arkea

Vuorotyötä tekevä voi paremmin, jos työntekijä pääsee itse vaikuttamaan työvuoroihinsa ja vuorojen kuormittavuutta arvioidaan jo suunnitteluvaiheessa. Asia selviää Työterveyslaitoksen ja Finavian selvityksestä.  

Lentoasemia ylläpitävä ja kehittävä Finavia oli selvityksessä mukana tapausesimerkkinä, sillä kaksi kolmannesta sen työntekijöistä tekee vuorotyötä.  

– Lentoliikenteen epäsäännöllisyys ja ajoittuminen kaikille vuorokauden ajoille sekä lentoaseman koko asettavat vuorosuunnittelulle haasteita, sanoo henkilöstöjohtaja Kaarina Soikkanen tiedotteessa.  

Vuorotyöläisen kuormituksen vähentämiseksi Työterveyslaitos suosittelee muun muassa vähintään 11 tunnin lepoaikaa vuorojen välissä. Myös iltavuoroputkia ja hyvin aikaisia aamuvuoroja tulisi välttää.  

Työterveyslaitoksen mukaan keskustelu joustomahdollisuuksista erilaisissa työtehtävissä ja elämäntilanteissa on tärkeää vuorotyön kuormittavuuden vähentämiseksi. Vuorojen suunnittelu tulee myös aloittaa riittävän ajoissa.  

Vuorontekijöiden avuksi Työterveyslaitos on kehittänyt sähköisen liikennevalomallin kuormittavuuden arviointiin. Jos työaikalista näyttää punaista, on työntekijään kohdistuva kuormitus liian kova.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.