Sellusta ja kartongista kova kysyntä – viime vuoden hakkuuennätys rikkoutumassa jälleen

2:02

Metsäteollisuus takoo nyt hyvää tulosta. Erityisesti sellun ja kartongin kysyntä ja hintakehitys on ollut vahvasti nousujohteista.

Kova kysyntä selittää myös Metsä Groupin vahvaa tulosta. Pääjohtaja Ilkka Hämälän mukaan sellun suhteen on jouduttu myymään myös "ei oota". 

– Olemme pystyneet tuottamaan ja toimittamaan normaaliasiakkuuksien normaalit määrät, mutta maailmalla on ollut uuttakin kysyntää, mihin kaikkeen emme ole voineet vastata. 

MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkaraisen mukaan kovaa kysyntää selittävät muun muassa Aasia ja Kiina.

– Kartonkia käytetään muun muassa nettikaupan tuotteiden paketoinnissa. Esimerkiksi Aasiassa on päästy hyvinvointikehitykseen esimerkiksi hygieniapapereiden osalta, mikä selittää puolestaan sellun kysyntää.

Odotettavissa ennätyshakkuut 

Metsäteollisuuden investoinnit, kova kysyntä sekä maailmantalouden hyvä tilanne lisäävät hakkuita Suomessa. Odotettavissa on, että viime vuoden yli 60 miljoonan kuutiometrin hakkuuennätys lyödään jälleen.

– Mitä suuremmalla todennäköisyydellä tehdään uusi hakkuuennätys. Ennuste tälle vuodelle on, että kantorahatulot metsänomistajille ylittäisivät yli 2 miljardia euroa. Edellisen taantuman jälkeen kahdeksan vuotta sitten oltiin miljardissa eurossa, joten metsänomistajien tulot ovat kaksinkertaistuneet, Hakkarainen sanoo. 

Tukin lisäksi hinnat ovat lähteneet nousuun myös kuitupuussa, jonka hinta on madellut jo pitkän aikaa.

  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja