Seksuaalirikoksia tehneille uhonnut Soldiers of Odin katumapäällä: Videon julkaisijat vetäytyivät uhkauksistaan ja aloittivat keskustelun poliisin kanssa

5:05
Rikoskomisario Pekka Hätönen kertoo Huomenta Suomessa, että Soldiers of Odin on ottanut yhteyttä poliisiin.

Verkossa levinneen, pedofiilien metsästykseen kehottaneen videon tekijät ovat olleet itse yhteydessä poliisiin. Soldiers of Odin-ryhmän julkaisemaa videota on jaettu runsaasti netin eri alustoilla. Videon tekijät sanovat, ettei tarkoitus ollut kehottaa väkivaltaan. Poliisi puolestaan tutkii, täyttyvätkö asiassa rikoksen tunnusmerkit.

Soldiers of Odinin julkaisemalla videolla naamioituneet miehet uhoavat aikovansa tehdä rikoksia viimeaikaisten lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten vuoksi. 

Rikoskomisario Pekka Hätönen sanoo, että video saattaa kiihottaa kansanryhmää vastaan. Vakavampana mahdollisena rikoksena Hätönen mainitsee törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen.

MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Hätönen uskoo kuitenkin, että kyseessä on enemmän vihanpurkaus kuin konkreettinen uhkaus.

Poliisin esitutkinnassa tutkitaan parhaillaan täyttääkö video rikoksen tunnusmerkistön.

Videon lähettäjät vetäytyvät

Hätösen mukaan videon lähettäjät ovat nyt vetäytyneet uhkauksesta aloittamalla keskusteluyhteyden poliisin kanssa. Vetäytyminen on esiselvityksen kannalta erittäin merkittävää.

– Törkeään henkeen ja terveyteen kohdistuvaan rikokseen kuuluu tehokkaan katumisen pykälä laissa. Jos itse pyrkii poistamaan suunnitellun rikoksen tai yllytyksen vaikutukset, voidaan katsoa, että kyseessä ei ole rikos.

Poliisi pyrkii jatkamaan keskustelua ryhmän kanssa. Väkivaltaan yllyttävää Soldiers of Odinin videota on kuitenkin jaettu laajasti. Tämän vuoksi videon julkaisijoita tullaan tutkimaan rikoksesta epäiltynä, jos väkivaltaisuuksia esiintyy.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja