Seksitautien etätestaus kiinnostaa: Erityisesti miehiltä löydetty tavallista enemmän klamydiaa

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö otti syyskuun alussa käyttöön seksitautien etätestauspalvelun. Pilotoinnin avulla on tavoitettu erityisesti miesopiskelijat.

Miehillä positiivisia klamydialöydöksiä on ollut noin 70 prosenttia tavallista enemmän. Positiivisia on ollut noin 7,8 prosenttia kaikista etänäytteistä, kun perinteisillä vastaanotoilla otettujen positiivisten näytteiden määrä on ollut 4,6 prosenttia.

Sama ilmiö näkyy naisopiskelijoilla. Heiltä etätesteissä on positiivisia näytteitä löytynyt 4,7 prosenttia, kun perinteisillä vastaanottokäynneillä positiivisia näytteitä haaviin on jäänyt 3,2 prosenttia.

Klamydian ja tippurin etätestaus on tavoittanut hyvin sellaiset opiskelijat, joilla on tähän asti ollut vaikea hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle seksitautiepäilyn kanssa.

– Seksuaaliterveyden edistäminen on tärkeä osa opiskeluterveydenhuollon velvoitetta. Seksitautien etätestaustulokset kertovat meille, kuinka tärkeää on saada uusilla etäpalveluilla opiskeluikäiset – ja erityisesti nuoret miehet – löytämään ja hoitamaan mahdolliset seksitautinsa ajoissa, painottaa YTHS:n terveyspalvelupäällikkö Hanna Kari.

Etätestaamiseen matalampi kynnys

Suomessa todetaan vuosittain noin 13 000 klamydiatapausta, joista valtaosa on alle 30-vuotiaiden ikäryhmässä. Seksitautien etätestaus on tavoittanut erityisen hyvin juuri tämän ikäryhmän. Tippuritartuntoja on noin 300 vuodessa, mutta niiden määrä etenkin nuorilla aikuisilla on lisääntymässä.

Tippuri- ja klamydiatartunnat ovat usein oireettomia, mutta voivat hoitamattomana aiheuttaa ongelmia lisääntymisterveydelle. Etätestaus on merkittävä matalan kynnyksen palvelumuoto, jolla on kansanterveydellisestä merkitystä myöhemmän lapsettomuuden välttämiseksi.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön asiakkaat ovat voineet saada varmuuden klamydia- tai tippuriepäilyynsä syksystä lähtien kotiin tilattavan etätestipaketin avulla. Seksitautien etätestaus on asiakkaalle maksuton.

Lähde: Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö

Lue myös:

    Uusimmat