Mainos

Seinäjoki hakee elämäntaidon valmentajaa kouluihin – asialla ei yhteyttä teinisurmaan

Seinäjoen kaupungin opetustoimi hakee ”koulu-coachia” lasten ja nuorten elämäntaidon valmentajaksi. Perusopetusjohtajan mukaan idea syntyi jo ennen tietoa huhtikuisesta teinisurmasta.

Seinäjoki on päättänyt panna kouluikäisten lastensa ja nuortensa arjen taidot uuteen uskoon elämäntaidon valmentajan avulla. Kaupunki hakee parhaillaan opetustoimeen osaajaa tukemaan lapsia jokapäiväisissä elämän pulmissa.

Elämäntaidon valmentaja voi hakemuksen mukaan olla koulutukseltaan esimerkiksi psykiatrinen sairaanhoitaja tai sosionomi, jolla on elämäntaidon valmentajan osaamista.

”Koulu-coachin” on tarkoitus työskennellä yhdessä oppilashuollon asiantuntijoiden, kuten kouluterveydenhoitajan ja kuraattorin kanssa.

Valmentaja aloittaisi työssään jo syys- tai lokakuussa. Seinäjoki on saanut hänen palkkaamisekseen opetuksen toimintakulttuurin kehittämiseen tarkoitettua hankerahaa valtiolta.

Joskus lasta on vaikea saada edes kouluun

Perusopetusjohtaja Jari Jaskari kertoo, että ajatus elämäntaidon opettajan hankkimisesta oppilaille syntyi kouluille tehdyn kyselyn pohjalta. Kyselyn perusteella kouluilla työskentelevät ammattilaiset kaipaavat tuekseen nykyistä enemmän auttavia käsiä.

– Ajat ovat muuttuneet valitettavasti siihen suuntaan, että nuorilla on yhä enemmän puutteita arjen taidoissa ja arjen hallinnassa. Myös maahanmuuttajalasten määrä on kasvanut, ja heidän kanssaan voidaan joutua opettelemaan jopa kaupassa asiointia. Tarpeet ovat hyvin monenlaisia.

Jaskarin mukaan joskus pelkkä lapsen kouluun saaminen voi aiheuttaa vanhemmille harmaita hiuksia.

– Maakunnissa meillä on parhaillaan menossa toinen hanke, jossa yläkouluikäisten lasten vanhempia tuetaan siinä, että he saavat lapsensa ylipäätään lähtemään kouluun. Voi olla, että vanhemmat saavat uudelta elämäntaidon valmentajaltakin tukea oman lapsensa kasvattamiseen.

Koulu-coachin tehtävä herättänyt kiinnostusta

Elämäntaidon valmentajan hakeminen Seinäjoen kouluihin juuri nyt ei liity Jaskarin mukaan huhtikuiseen tapaukseen, jossa 15-vuotiasta tyttöä epäillään samanikäisen luokkatoverinsa murhasta. Tytöt kävivät kahdeksatta luokkaa Seinäjoen lyseossa. 

– Haku ei liity tapaukseen varsinaisesti, vaan hankehakemus on jätetty on aiemmin. Tarve valmentajalle nähtiin ja nähdään tällaisesta yksittäisistä tapauksista huolimatta.

Jaskari uskoo, että elämäntaidon valmentajan työ kiinnostaa monia.

– Kyselyitä on ollut yllättävän paljon. Odotan innokkaasti ja suurin toivein sitä, miten tällä hankkeessa voidaan vaikuttaa lasten ja nuorten hyvinvointiin ja vastuun ottamiseen omasta elämästä. Sehän on koulujen yhtenä kasvatuksen tavoitteena kaiken kaikkiaan muutenkin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.