Seesamilohi limettikastikkeessa ja pirteä couscous 27.7.2001

Toim. Kaisa Torkkeli

Seesamilohi limettikastikkeessa

500 g lohifileetä (ruodot nypittynä ja nahattomana)
suolaa ja mustapippuria rouhittuna

Paneeraukseen:
vehnäjauhoja
kananmunaa
seesaminsiemeniä

0,5 dl öljyä paistamiseen

Kastike:
2-3 rkl oliiviöljyä
2 limetin mehu tai 1 sitruunan mehu
suolaa
nippu sipulin varsia

Leikkaa lohifileen pala kahteen osaan pitkittäin. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyörittele molemmat kalapalat vehnäjauhoissa, kananmunassa ja lopuksi seesaminsiemenissä kauttaaltaan. Lorauta paistinpannulle öljyä niin, että pannun pohja peittyy. Kuumenna öljy hyvin kuumaksi. Paista seesaminsiemen kuorrutteiset kalapalat kauttaaltaan, jokaiselta sivuiltaan. Paista nopeasti vain sen verran, että siemenet saavat väriä. Kala saa jäädä keskeltä raa'aksi. Valmista kastike. Purista limettien tai sitruunan mehu ja leikkaa sipulien varret ohuiksi renkaiksi. Yhdistä kastikkeen kaikki ainekset. Leikkaa hieman jäähtyneet kalapalat terävällä veitsellä viipaleiksi ja nosta tarjoiluvadille. Kaada kastike päälle. Kala kypsyy mehun happamuuden ansioista hieman. Tarjoa kalaa couscousin, riisin, uusien perunoiden tai vihreän salaatin kanssa.

Pirteä couscous

2,5 dl couscous ryynejä
n.2 dl kasvislientä
1-2 valkosipulin kynttä ja 0,5 -1 tuore chili
2-3 pientä uutta sipulia
0,5 tuore kurkku
0,5 pieni kukkakaali
n. 1 tl suolaa
oliiviöljyä ja sitruunanmehua
1 granaattiomena TAI 1 dl punaviinimarjoja TAI vadelmia
reilusti tuoretta korianteria

Kaada kuuma kasvisliemi couscous ryynien päälle. Anna turvota noin 20 minuuttia. Sekoita silloin tällöin. Hienonna valkosipuli ja chili. Leikkaa sipulit ja kurkku pieniksi kuutioiksi ja kukkakaali pieniksi nupuiksi. (Voita halutessasi hieman kuullottaa sipuleita ja kukkakaalia.) Lisää kaikki kasvikset ja mausteet turvonneen couscousin joukkoon. Lisää suola ja loraus oliiviöljyä sekä happamuudeksi hieman sitruunanmehua. Halkaise granaattiomena ja poista siemenet. Lisää siemenet couscousiin tai käytä vadelmia tai punaisia viinimarjoja. Lisää lopuksi hienonnettua tuoretta korianteria. Tarjoa sellaisenaan tai kanan, lampaan, naudanlihan tai kalan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat