Mainos

SDP solmi vaaliliittoja Savossa

Sosiaalidemokraatit ovat solmineet historiallisia vaaliliittoja kahdessa Savon vaalipiirissään.

SDP:n Etelä-Savon ja Pohjois-Savon piirijärjestöt päättivät kokouksissaan tänään ensimmäistä kertaa solmia vaaliliittoja muiden puolueiden kanssa. Vireillä on vielä SDP:n ja vasemmistoliiton vaaliliitto Pohjois-Karjalassa. Siitä päätettäneen viikon kuluttua.

Pohjois-Savossa solmitaan yhteinen vaaliliitto vasemmistoliiton kanssa. Vasemmistoliiton piiri ilmoitti jo aiemmin hyväksyvänsä liiton. Poikkeuksellisempi liittoutuma on syntymässä Mikkelin vaalipiirissä. Etelä-Savon sosiaalidemokraatit päättivät tänään solmia liiton sekä vasemmistoliiton että vihreiden kanssa. Vihreät ovat vaaliliiton jo hyväksyneet, vasemmistoliiton uskotaan tekevän saman viikon kuluttua.

Liittoutumien tarvetta perustellaan pienillä vaalipiireillä ja äänikynnyksen kohoamisella. SDP:n Etelä-Savon piirijärjestön toiminnanjohtajan Voitto Lyytikäisen mukaan paineita kaikille puolueille aiheuttaa Mikkelin vaalipiirin kahden kansanedustajan paikan menettäminen Itä-Hämeen ja Kangaslammen vaihdettua vaalipiiriä.

Lyytikäisen mukaan yhteistyötä tehtiin pitkään ja hyvässä hengessä. SDP:n tavoitteena on vaalipiirin supistumisesta huolimatta saada läpi nykyiset kolme kansanedustajaa. Keskustalla paikkoja on kolme, kokoomuksella kaksi. Lyytikäisen mukaan yhteistyötä tehtiin pitkään ja hyvässä hengessä.

Yhtä lisäpaikkaa pidetään varmana

Myös Pohjois-Savon sosiaalidemokraattien toiminnanjohtaja Eero Hoffren perustelee vasemmistoliiton kanssa tehtyä liittoutumaa teknisillä syillä. Molemmilla puolueilla on aiemmissa vaaleissa mennyt ääniä hukkaan, viimeksi noin 12 000, millä olisi saatu yksi kansanedustaja.

-Keskusta on perinteisesti ottanut yhden paikan vaaliliittojen avulla. Ajateltiin, että on se joskus meidänkin tehtävä. Puolueissa lasketaan, että vaaleissa saadaan varmasti yhteensä neljä kansanedustajan paikkaa, ja tavoitteena on viisi. Nyt SDP:llä on kaksi ja vasemmistoliitolla yksi kansanedustaja.

Hoffren korostaa, että puolueet tekevät täysin omat kampanjansa, ja yhteistyö rajoittuu vain tulosten laskemiseen. Myös vihreiden kanssa keskusteltiin alustavasti keskustelua yhteisestä vaaliliitosta, mutta varsinaisiin neuvotteluihin ei ryhdytty. Asiaan oltaisiin voitu palata, mikäli yhteistyö vasemmistoliiton kanssa ei olisi onnistunut. Vihreillä on jo vaaliliitto Pohjois-Karjalassa, mutta siellä parina on keskusta.

Ydinvoima sai lisää tukijoita

Pohjois-Savon sosiaalidemokraattien piirikokokouksessa Leppävirralla kävi myös ilmi lisääntynyt tuki viidennen ydinvoimalan rakentamiselle. Kaksi paikalla ollutta kansanedustajaa ilmoitti tukevansa uutta ydinvoimaa. Uudesta kannastaan kertoivat Kari Rajamäki Varkaudesta sekä kuopiolainen Marja-Liisa Tykkyläinen.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.