SDP ja vasemmistoliitto tuomitsivat oikeistopohjan – Saramo: "Meillä ei ole varaa oikeistolaisempaan politiikkaan"

Marin ja Lindtman kommentoivat hallituspohjaa 9:42
Katso video: Näin SDP:n Sanna Marin ja Antti Lindtman kommentoivat paikkaansa oppositiossa.

Oppositioon jäämässä olevat SDP ja vasemmistoliitto tuomitsivat oikeistopohjan tuoreeltaan. Hallitusneuvotteluihin etenevät kokoomuksen lisäksi perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen sanoi tiedotteessa, että perussuomalaiset on valmis kuittaamaan kokoomuksen kylmän talouspolitiikan vain saadakseen maahanmuutto- ja EU-politiikkaan muutoksia.

MTV Uutiset kysyi eduskunnassa Sanna Marinilta (sd.) tunnelmia sen jälkeen, kun Petteri Orpon (kok.) oli tiedottanut mitkä puolueet lähtevät hallitusta rakentamaan.

– SDP tietenkin osallistui tunnusteluihin tosissamme. Annoimme omat kynnyskysymyksemme, mutta niiden sisällä ja reunaehtojen puitteissa olisimme olleet valmiita neuvottelemaan. Nyt tältä pohjalta lähdetään hallitusta muodostamaan.

Onko oppositio SDP:lle pettymys?

– Tämä pohja on tietenkin rakentunut demokraattisen vaalituloksen varaan. Ihmiset ovat antaneet äänensä, ja sitä vaalitulosta on kunnioitettava, itsekin sitä kunnioitan. Petteri Orpo on tunnustelijana tehnyt työtä ja valinnut puolueet, joiden kanssa haluaa alkaa hallitusta muodostamaan, Marin sanoi.

MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum kysyi Marinilta, oliko sinipunahallitus koskaan varteen otettava vaihtoehto.

– Kuten ennen vaaleja totesin, niin sinipunahallitus olisi ollut todennäköisempi tilanteessa, jos SDP olisi ollut suurin puolue tässä maassa.

Myös SDP:n kansanedustaja ja uudeksi puolueen puheenjohtajaksi ehdolla oleva Antti Lindtman kommentoi Orpon valitsemaa hallituspohjaa.

– Näitä viikkoja, kun jälkikäteen katsoo, mikä ei ole suuri yllätys, että kokoomus selvästi halusi valita Suomeen oikeistopohjan, jolle hän lähtee rakentamaan.

– Sopii tietysti toivoa, että vaikka tämä pohja lähtee Säätytalolle, niin nämä puolueet pitävät mielessä, että Suomen menestys viime kädessä perustuu siihen, että olemme olleet avoimia kansainväliselle vuorovaikutukselle, yhteistyölle, avoimia uusille ideoille ja ihmisille.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Jussi Saramo hallituspohjasta: "Hirvittää" 3:04

Katso video: Vasemmiston Jussi Saramo kommentoi Orpon valitsemaa hallituspohjaa: "Hirvittää"

– Toisaalta myös Suomen tulevaisuuden parhaimmat näkymät ja siemenet tulevat perustumaan ympäristöajatteluun, puhtaisiin teknologioihin. Ennen kaikkea se, että mitä kovemmat ajat, sitä tärkeämpää on, että päätökset niin talouspolitiikassa kuin laajemminkin tehdään oikeudenmukaisesti, Lindtman listasi.

Saramo: "Hirvittää"

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo luonnehti hallituspohjaa maan historian oikeistolaisimmaksi ja ennakoi sen enteilevän kovia aikoja työntekijöille, sairaille ja vanhuksille.

Saramo sanoi MTV Uutisille, että Orpon hallituspohja oli odotettu, mutta samaan aikaan se on vasemmistoliiton kannalta huolestuttava.

– Hirvittää. Meillä hinnat nousevat valtavaa tahtia, yhtiöt tekee omistajille ennätyssuuria osinkovoittoja. Meillä ei olisi varaa oikeistolaisempaan politiikkaan ja tämä on Suomen historian oikeistolaisin hallitus.

– Vaalitulokseen olemme olleet pettyneitä, emmekä odottaneet, että olisimme hallituksessa. Näyttää tulevan vielä oikeistolaisempi hallitus kuin osasimme pelätä, Saramo sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat