TVO: Olkiluoto 3 on nyt Suomen suurin sähköntuotantoyksikkö – täyden tehon testit alkavat ensi kuussa

Olkiluoto 3 alkoi tuottaa nyt sähköä valtakunnan verkkoon – tältä ydinvoimala näyttää 1:54
Katso myös: Olkiluoto 3 alkoi tuottaa sähköä valtakunnan verkkoon – tältä ydinvoimala näyttää

Teollisuuden voima TVO kertoo, että Olkiluoto 3 -laitosyksikön (OL3) teho on nostettu 951 megawattiin. Se tarkoittaa sitä, että OL3 on nyt sähköteholtaan Suomen suurin sähköntuotantoyksikkö. 

TVO:n tuotantosuunnitelman mukaan tänään tiistaina tehdään kuormanvaihtokoe, jossa teho putoaa muutaman tunnin ajaksi noin 300 megawatin tasolle. 

 –Kuormanvaihtokokeessa tehdään reaktori- ja turbiinipuolen testejä. Yksi esimerkki näistä on höyrystimen vedenpinnan säätimien toiminnan varmistaminen, TVO selvittää tiedotteessaan.

Kuormanvaihtokokeen jälkeen laitosyksikön teho nostetaan huomenna takaisin noin 950 megawatin tasolle. Suunnitelman mukaan keskiviikon torstain välisenä yönä ylitetään 1 000 megawatin teho.  

Tämänhetkisen tuotantosuunnitelman mukaan täyden 1 600 megawatin tehon testeihin päästään lokakuun alussa.  

STUK myönsi luvan tehon nostolle

Säteilyturvakeskus (STUK) kertoi aiemmin tänään myöntäneensä luvan Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosreaktorin tehon nostolle.

Luvan saatuaan Teollisuuden Voima (TVO) aikoo nostaa reaktorin tehon portaittain 60 prosentista täyteen 4 300 megawatin lämpötehoon.

Tehon noston aikana laitostoimittaja ja TVO varmistavat, että laitos toimii suunnitellusti myös suuremmilla tehoilla. Myös STUK valvoo tehon nostoa paikan päällä.

Säteilyturvakeskus hyväksyi lupahakemuksen tänään.

Säteilyturvakeskuksessa Olkiluodon kolmosreaktorin valvonnasta vastaava projektipäällikkö Essi Vanhanen sanoo tiedotteessa, että tähän asti tehdyt käyttöönottokokeet ja selvitykset ovat osoittaneet, että kolmosreaktori on toiminut turvallisesti ja laitoksen tehon nostoa voi jatkaa koekäyttösuunnitelman mukaisesti.

Kolmosreaktorin taival on ollut pitkä ja kivinen

Olkiluodon kolmosreaktori alkoi tuottaa sähköä valtakunnan verkkoon maaliskuussa. Tuolloin odotus oli, että säännöllinen sähköntuotanto olisi alkanut heinäkuussa.Kun säännöllinen sähköntuotanto alkaa, tuottaa OL3 noin 14 prosenttia Suomen sähkön kokonaiskulutuksesta.

Alun perin yksikön piti valmistua vuonna 2009.

Lue myös:

    Uusimmat