"Säteily on uhka kaikille" – Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan iskun suunnittelemisesta Zaporizhzhjan ydinvoimalaan

Mitä iskusta Zaporizzjan ydinvoimalaan voisi seurata? STUK vastaa 11:22
Mitä iskusta Zaporizzjan ydinvoimalaan voisi seurata? Säteilyturvakeskus vastaa.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan ainoa vaaran lähde ydinvoimalalle on Venäjä, ei kukaan muu. Venäjä taas väitti Ukrainan valmistelevan iskua keskiviikkoyönä.

Ukraina ja Venäjä syyttivät tiistaina toisiaan iskun suunnittelemisesta Zaporizhzhjan ydinvoimalaan.

Ukrainan hallitus sanoi Venäjän suunnittelevan "provokaatiota" venäläisten hallinnoimalla ydinvoimalalla. Ukrainan asevoimat taas varoitti Venäjän mahdollisesti valmistelevan provokaatiota Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella lähitulevaisuudessa.

Venäjän ydinenergiayhtiö Rosatomin neuvonantaja Renat Karchaa syytti Ukrainaa iskun suunnittelemisesta ydinvoimalalle pimeän turvin keskiviikkona.

Venäjä ja Ukraina ovat säännöllisesti syyttäneet toisiaan ydinvoimalan vaarantamisesta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli niin ikään keskustellut tiistaina Venäjän mahdollisista suunnitelmista ranskalaiskollegansa Emmanuel Macronin kanssa.

– Varoitin Emmanuel Macronia, että miehitysjoukot valmistelevat vaarallisia provokaatioita Zaporizhzhjan voimalalla, Zelenskyi sanoi lausunnossa Macronin kanssa käymänsä puhelinkeskustelun jälkeen.

Ukrainan presidentin kanslian julkaiseman tiedotteen mukaan kaksikko sopi tekevänsä yhteistyötä Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa, jotta tilanne saataisiin pidettyä tiukasti hallinnassa.

Zelenskyi: Venäjä asentanut räjähteitä

Zelensky sanoi tiistaina iltapuheessaan, että Venäjä on Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan asentanut laitokselle räjähteiden kaltaisia esineitä.

– Ehkä simuloidakseen hyökkäystä laitokseen. Ehkä heillä on jokin muu skenaario. Mutta joka tapauksessa, maailma näkee -- että ainoa vaaran lähde Zaporizhzhjan ydinvoimalalle on Venäjä, eikä kukaan muu, ukrainalaispresidentti sanoi.

Zelenskyi nosti puheessaan esille myös Kahovkan vesivoimalaan kohdistuneen iskun, johon ei hänen mukaansa saatu aikaan oikea-aikaista ja laajamittaista vastausta. Kahovkan tragedia voisi Zelenskyin mukaan yllyttää Venäjän hallinnon tekemään "uusia pahuuksia".

– Säteily on uhka kaikille maailmassa, ja ydinvoimala on suojattava täysin kaikilta säteilyvahingoilta, Zelenskyi lisäsi.

Zelenskyi tähdensi myös, että tiistaina tuli kuluneeksi tasan 16 kuukautta siitä, kun Venäjän joukot ottivat Zaporizhzhjan ydinvoimalaitoksen alueen ja tilat täysin hallintaansa.

Räjähteillä maalattaneen kuvaa ukrainalaisiskusta

Venäläisräjähteistä esitti väitteitä aiemmin myös Ukrainan asevoimat, joka väitti, että kolmannen ja neljännen reaktorin ulkokatolle oli sijoitettu räjähteitä muistuttavia esineitä. Asevoimien mukaan näiden räjäyttämisen ei pitäisi vahingoittaa voimalan yksiköitä, mutta ne voisivat maalata kuvaa siitä, että Ukraina pommittaa voimalaitosta. Asevoimat arvioi myös, että Venäjä jakaisi väärää tietoa tähän liittyen.

– Tänään saimme tietoa, jonka olen valtuutettu ilmoittamaan -- Heinäkuun 5. päivänä, kirjaimellisesti yöllä, pimeässä, Ukrainan asevoimat yrittää hyökätä Zaporizhzhjan ydinvoimalaan, sanoi Rosatomin neuvonantaja Renat Karchaa Venäjän valtiontelevisiolle.

Hän väitti, että Ukraina aikoi käyttää "korkean tarkkuuden, pitkän kantaman aseita" sekä lennokkeja.

Lue myös:

    Uusimmat