Mainos

Sateenkaarilapsia jo yli 10 000 – lainsäädäntöön kaivataan muutoksia

Sateenkaariperheiden määrä kasvaa vauhdilla. Myös oikeusministeri on herännyt tilanteeseen. Anna-Maja Henrikssonin mukaan sisäinen adoptio yksinään ei enää riitä.

Nea Wecström tarjoilee banaania yksivuotiaalle Livialle ja viisivuotiaalle Lialle.

– Nämä lapset on yhdessä hankittu ja molemmat ovat yhtä lailla vanhempia, toteaa lapset synnyttänyt Lohjalla asuva Wecström.

Niina Blomerus, toinen äideistä, nyökkää vieressä. He koittivat sisäistä adoptiota, jotta Blomeruksestakin tulisi virallisesti toinen vanhempi, mutta he uupuivat sen hitauteen.

– Ensimmäisestä yhteydenotosta meni vuosi ennen kuin viranomainen otti meihin yhteyttä tapaamisen merkeissä. Päätimme odottaa kolmannen lapsen syntymää ja hakea adoptiota uudestaan, Wecström sanoo.

Blomerus on raskaana ensimmäistä kertaa. Lapsi syntyy elokuun alussa. Kaikki kolme lasta ovat saaneet alkunsa samaisesta siemenisästä. Sisäisen adoption puuttuminen nähdään lasten näkökulmasta pelottavana. 

– Eniten pelottaa se, että jos minulle joskus sattuisi jotain, esimerkiksi kolari. Siinä tapauksessa lapset jäisi ilman vanhempia kokonaan, koska Niinalla ei olisi heihin mitään oikeutta. Se läheisin henkilö, lisäkseni, katoaisi heidän elämästä kokonaan, Wecström jatkaa.

Ministeri vahvistamassa sateenkaarilasten oikeusturvaa

Sisäinen adoptio on ollut mahdollista vasta neljän vuoden ajan, ja lainsäätäjät kokevat jo tarvetta muutoksille. Oikeusministeri tuli tuoreeltaan ulos äiti-äiti-perheiden oikeuksien parantamiseksi. Ministeri on ottanut tavoitteekseen turvata naispareille syntyville lapsille kaksi vanhempaa mahdollisimman pian lapsen syntymän jälkeen.

– Yksi vaihtoehto on, että naisparin ei-synnyttävä osapuoli tunnustaa lapsen samalla tavoin kuin sellaiset isät, joille syntyvän lapsen isyys ei määräydy suoraan isyysolettaman perusteella. Toinen vaihtoehto on luoda lakiin perustuva vanhemmuusolettama parisuhteensa rekisteröineille naispareille syntyville lapsille, kommentoi oikeusministerin erityisavustaja Otto Andersson

Sateenkaariperheissä tervehditään avausta ilolla.

– Lapsella olisi silloin syntymähetkestä oikeus tavata molempia vanhempiaan. Toisin kuin nykytilanteessa, vanhempien erotessa, lapselle voidaan vahvistaa molempiin vanhempiin oikeus tai jos toinen vanhemmista kuolee, olisi selkeää, kuka sen jälkeen kantaa vanhemman vastuun, tiivistää asian Sateenkaariperheet ry:n puheenjohtaja Juha Jämsä.

Perheiden määrä kymmenkertaistunut

Tilastokeskuksen mukaan rekisteröityneineessä parisuhteessa elävien sateenkaariperheiden määrä on noussut vuosituhannen alun muutamasta kymmenestä liki viiteensataan. Jämsän mukaan ydinsateenkaariperheissä on tällä hetkellä noin 2000 lasta. Kun mukaan lasketaan muun muassa yksinhuoltajasateenkaariperheet, lasten määrä pompsahtaa reiluun kymmeneentuhanteen.

– Kasvu on todella hurjaa nyt. Kyse on henkisen ilmapiirin muutoksesta, selventää Jämsä.

Lukijoiden kommentit poistettu asiattomien viestien takia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.