Lapsihaaveet jo kertaalleen haudannut Tommi, 41, unelmoi nyt yhteisestä adoptiolapsesta Janne-miehensä kanssa – "Uskon tämän toteutuvan"

6:23
Ensimmäiset samaa sukupuolta olevat parit ovat saaneet adoptiolapset – mutta onko adoptioiden tasavertaisuus vieläkin kulissi?

Ensimmäiset adoptiot samaa sukupuolta olevien parien perheisiin vahvistettiin viime kuussa. Keski-Pohjanmaalla asuva miespari, Tommi, 41, ja Janne, 40, aloittivat adoptioprosessinsa vuosi sitten ja kertovat MTV Uutisille odottavansa innoissaan tulevaa. 

Tommi* ja Janne* tapasivat toisensa vuonna 2008 ja rekisteröivät suhteensa kuusi vuotta myöhemmin. Tommi kertoo, kuinka lapsihaave tuntui monia vuosia mahdottomalta. 

– Kun kerroin omalle äidilleni olevani homo ja eläväni miehen kanssa, ensimmäinen keskustelunaihe oli se, etteivät he tule saamaan enempää lapsenlapsia, Tommi muistelee. 

Tommi kuvaileekin tehneensä nuorempana omaa surutyötä lapsettomuuden takia. Hän on seurannut omia siskojaan, joilla molemmilla on lapsia. 

Kätketty haave alkoi kytemään Tommin ja Jannen mielessä, kun uusi avioliittolaki astui voimaan kolme vuotta sitten.  

Lapsi toisi mukanaan muutoksen 

Viime kuussa kerrottiin ensimmäisen miesparin saaneen adoptiolapsen ulkoisen adoption kautta eli lapsella ei ole mitään biologista sidettä adoptioperheeseen.  

Janne ja Tommi ovat jo vuosi sitten saaneet adoptioluvan, joka on voimassa kerrallaan kaksi vuotta. Miesten perheet ovatkin suhtautuneet positiivisesti pariskunnan lapsihaaveisiin. Kummankaan lähipiirissä ei ole aikaisempaa kokemusta adoptiosta. 

 Aviopari sanoo pohtineensa, miten heidän elämänsä muuttuisi lapsen tulon myötä. 

– Olemme olleet aika työkeskeisiä ihmisiä, joten lapsi toisi mukanaan myös muuta sisältöä elämään. Saisi seurata ja olla osana lapsen kasvuvaiheita, Tommi toteaa. 

– Yksi meidän harrastuksistamme on matkailu, joten se varmasti muuttuu siten, että pitää miettiä kohteita lapsen kannalta, Janne vastaa. 

Hän kertoo edelleen miettivänsä, milloin hän uskaltaa aidosti uskoa siihen, että heidän elämässään voi olla mukana pieni ihminen. Alussa pariskunnan mielessä pyöri, osaavatko he hoitaa esimerkiksi pientä vauvaa. Epävarmuus on kuitenkin karissut matkan varrella. 

– Mitä enemmän aikaa on kulunut, sitä vahvemmin uskon tämän haaveen toteutuvan, Janne miettii. 

Ennakkoluulot satuttavat 

Tasa-arvoinen avioliittolaki ja samaa sukupuolta olevien pariskuntien adoptiot herättävät vahvoja tunteita. Janne kertoo, ettei ole elämässään kohdannut ihmisiä, joille hänen seksuaalinen suuntautuminen olisi ongelma. 

– Kyllähän se tuntuu pahalta, kun julkisuudessa sanotaan, etteivät homoparit saisi adoptoida. 

Tommi vuorostaan sanoo törmänneensä usein siihen väitteeseen, että lapselle tulee olla oikeus isään ja äitiin. Hän uskookin paikallisten ihmisten vaativan oman aikansa totutella siihen, että päiväkodissa ja koulussa on paikalla kaksi isää. 

– Parempihan tietenkin olisi, että miesparin soveltumista vanhemmiksi pidettäisiin itsestään selvyytenä, Tommi toteaa. 

* Tommi ja Janne eivät halua esiintyä jutussa omilla nimillään, koska adoptioprosessi on vielä kesken.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja