Mainos

Sasin VR-päätös kummastuttaa

Sasin eilinen päätös erottaa VR:n hallitus on herättänyt laajalti ihmettelyä. Ratkaisua ovat ihmetelleet mm. Sasin oman puolueen Kokoomuksen johto ja valtion omistajapolitiikasta vastaava kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre.

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasin eilinen päätös erottaa VR:n hallitus on herättänyt laajalti ihmettelyä. Sasi päätti asiasta yksin - joskin lain sallimalla tavalla - ilman oman ministeriryhmänsä tai maan hallituksen tukea.

Valtion omistajapolitiikkaa koordinoiva kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre pitää Sasin perusteluja ontuvina.

Brysselistä tavoitettu Sasi itse perusteli erottamispäätöstään:

-Remontista tuli suurempi, kuin alunperin suunnittelimme, mutta vähitellen luovutaan siitä, että itse asiakkaat ovat yhtiön hallituksessa.

Sasi pitää ongelmana, että VR:n hallituksessa istuu VR:n asiakkaita. Puheenjohtajana 8 vuotta toiminut Martin Granholm edustaa UPM-Kymmeneä. Rautateillä kulkee paljon metsäyhtiön tavaraa.

Sasin sooloilu on hämmentänyt jopa hänen hallituskumppaneitaan. Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre sanoo, että menettelytapa oli vähintääkin epätavallinen.

-Hän minun mielestäni antoi jollakin tavalla ymmärtää, että tämän hallituksen jäsenet eivät osaisi erottaa rooliaan hallituksen jäsenenä ja taustayhteisönsä edustajana, sanoo Mönkäre.

Sasi kiistää, että hallitusvaihdoksen takana olisivat kiistat VR:n rahoista. Liikenneministeriön viimesyksyinen raportti kuitenkin ehdottaa, että VR:n taseesta irroitettaisiin lähivuosina yhteensä 500 miljoonaa euroa osinkoja valtiolle, joka omistaa VR:n sataprosenttisesti. VR on vastustanut ehdotusta voimakkaasti. Taseen köyhdyttäminen lisäisi VR:n velanottotarvetta, ja mikä taas todennäköisesti nostaisi matkustajilta ja tavaraliikenteestä perittäviä maksuja.

Lisäksi ehdotuksessa hiertää toteuttamistapa - raportin saama laaja kritiikki on valmistelussa ohitettu lähes täysin. Raporttia ja sen ehdotuksia pidetäänkin liikenneministeriön ylijohtajan Samuli Haapasalon projektina.

(MTV3)

(Talousuutiset 27.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.