Sasin VR-päätös kummastuttaa

Sasin eilinen päätös erottaa VR:n hallitus on herättänyt laajalti ihmettelyä. Ratkaisua ovat ihmetelleet mm. Sasin oman puolueen Kokoomuksen johto ja valtion omistajapolitiikasta vastaava kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre.

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasin eilinen päätös erottaa VR:n hallitus on herättänyt laajalti ihmettelyä. Sasi päätti asiasta yksin - joskin lain sallimalla tavalla - ilman oman ministeriryhmänsä tai maan hallituksen tukea.

Valtion omistajapolitiikkaa koordinoiva kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre pitää Sasin perusteluja ontuvina.

Brysselistä tavoitettu Sasi itse perusteli erottamispäätöstään:

-Remontista tuli suurempi, kuin alunperin suunnittelimme, mutta vähitellen luovutaan siitä, että itse asiakkaat ovat yhtiön hallituksessa.

Sasi pitää ongelmana, että VR:n hallituksessa istuu VR:n asiakkaita. Puheenjohtajana 8 vuotta toiminut Martin Granholm edustaa UPM-Kymmeneä. Rautateillä kulkee paljon metsäyhtiön tavaraa.

Sasin sooloilu on hämmentänyt jopa hänen hallituskumppaneitaan. Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre sanoo, että menettelytapa oli vähintääkin epätavallinen.

-Hän minun mielestäni antoi jollakin tavalla ymmärtää, että tämän hallituksen jäsenet eivät osaisi erottaa rooliaan hallituksen jäsenenä ja taustayhteisönsä edustajana, sanoo Mönkäre.

Sasi kiistää, että hallitusvaihdoksen takana olisivat kiistat VR:n rahoista. Liikenneministeriön viimesyksyinen raportti kuitenkin ehdottaa, että VR:n taseesta irroitettaisiin lähivuosina yhteensä 500 miljoonaa euroa osinkoja valtiolle, joka omistaa VR:n sataprosenttisesti. VR on vastustanut ehdotusta voimakkaasti. Taseen köyhdyttäminen lisäisi VR:n velanottotarvetta, ja mikä taas todennäköisesti nostaisi matkustajilta ja tavaraliikenteestä perittäviä maksuja.

Lisäksi ehdotuksessa hiertää toteuttamistapa - raportin saama laaja kritiikki on valmistelussa ohitettu lähes täysin. Raporttia ja sen ehdotuksia pidetäänkin liikenneministeriön ylijohtajan Samuli Haapasalon projektina.

(MTV3)

(Talousuutiset 27.03.2003)

Lue myös:

    Uusimmat