Sarjakuvataiteilija Matti Hagelberg palkittiin Ruotsissa

Ruotsin sarjakuvaseura palkitsi Matti Hagelbergin Holmenkollen-albumin parhaana kännösalbumina.

Ruotsin sarjakuvaseura Seriefrämjandet antoi viime vuoden parhaan käännösalbumin Urhunden-palkinnon suomalaisen Matti Hagelbergin Holmenkollenille. Palkinnolle oli asetettu kuusi muutakin ehdokasta, muun muassa Carl Barksin Aku Ankka -albumi.

-Onhan se noloa, että ohittaa Barksin, mutta palkinnot ovat vain raatien päätöksiä. Eivät ne ole mitään kosmisia totuuksia. Tärkeintä niissä on, että työ on huomattu, vuonna 1964 syntynyt Hagelberg selittää vaatimattomasti.

Holmenkollen julkaistiin alkujaan suomeksi vuonna 2000. Viime kuussa se ilmestyi myös Ranskassa L'Association-kustantamolta, joka on nykysarjakuvan tärkeimpiä julkaisijoita.

Holmenkollen on 128-sivuinen suomalaisen nykytaidesarjakuvan merkkipaalu. Urhunden-palkinnon raati kiittää Holmenkollenia hiljaisesta hulluudesta ja näkymästä tekijänsä alitajuntaan. Perustelujen mukaan Hagelbergin absurdi huumori erittelee kulttuuriamme Jeesus Kristuksesta Jacques Cousteaun kautta kolmeen pieneen porsaaseen. Hagelbergin raapekartonkipiirroksia kehutaan eriskummallisiksi.

Jääkiekko-ottelu taivaan ja helvetin välillä


Hagelberg kuuluu myös muun muassa amerikkalaisen taidesarjakuva-antologia Blabin vakinaisiin taiteilijoihin. Kansainvälinen ura etenee muutenkin pienin askelin. Seuraavaksi yksi Hagelbergin tarina kääntyy koreaksi. Hän on juuri palannut Marseillesta, missä teki animaatioelokuvaa.

-Kuvattiin kuusi minuuttia, josta leikataan luultavasti kolmen minuutin pätkä. Se kuuluu Le Dernier cri -taiteilijaryhmän animaatiokoosteeseen, johon osallistui Suomesta myös Katja Tukiainen.

Ryhmän johtaja Paquito Bolino lähtee valmiin elokuvan kanssa kiertueelle ja säestää esityksiä elävällä musiikilla.

-Minun pätkäni kuvaa jääkiekko-ottelua taivaan ja helvetin välillä. Tekniikka on nukkeanimaatiota. Rakensin itse nuket, jotka kiinnitin perinteiseen pöytäjääkiekkopeliin. Improvisoin siinä paljon. Nimeksi on harkittu Savagea, Hagelberg valaisee hanketta.

Kotimaassa Hagelberg on työskennellyt jo pitkään Urho Kekkosen parissa. Albumiin tulee 170-200 sivua. Piirrosten Hagelberg laskee valmistuvan syyskuussa 2003. Raapekartongille piirtäminen on hidasta.

-Se kertoo kyllä Suomen tasavallan presidentistä, muttei siitä oikeasta, vaan mielikuvitus-Kekkosesta. Halusin tehdä elämäkerran tyypistä, jolla on pimeä puoli. Minun tarinassani yhteydet todelliseen Kekkoseen ovat vähäisiä. Haluan käsitellä patriarkaatin myyttiä, ja tosielämän hahmo antaa mahdollisuuden pelata ihmisten käsityksillä, kertoo Hagelberg.

Myös Holmenkollenissa Hagelberg on käyttänyt vapaasti ja vertauskuvallisesti tosielämän hahmoja kuten Jorma Ollilaa, Alvar Aaltoa, Walt Disneytä ja Albert Speeriä.

Urhunden-palkinnot jaettiin 31. toukokuuta Tukholmassa sarjakuvakirjasto Serieteketissä. Käännösalbumin Urhunden on osunut Suomeen kerran aiemmin. Vuonna 1998 sen sai Kati Kovacs albumistaan Karu cell (suomeksi Karu selli).

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat