Sanoittaja Ile Vainio: Näin syntyi 12 apinaa ja muut hitit

Ilkka "Ile" Vainio on sanoittanut uransa aikana tuhat kappaletta. Vaikka osa sanoituksista on täynnä huumoria, jokaisella on oma arvonsa, Vainio sanoo. Sanoittaja paljastaa nyt tarinat tunnettujen laulujen takaa.

Äiti valvoo, Kari Tapio

Kari Tapion äiti Elli oli usein huolissaan pojastaan. Kun lööpit olivat pahimmillaan, Elli soitteli minulle ja kyseli, miten

Kari voi. Sanoin, ettei Karilla ollut mitään hätää. Niinpä teimme Mika Toivasen kanssa laulun Äiti valvoo. Kun annoin sen Karille, hänellä alkoi kyyneleet valua ja hän sanoi haluavansa esittää sen. Se oli hänelle hyvin tärkeää.

Lupa elää, eri esittäjiä

– Jouduin hurjaan auto-onnettomuuteen juhannuksena vuonna 1977. Sekä kuski että minä olimme humalassa. Meidän piti lähteä hakemaan autosta makkaraa, mutta päädyimmekin ajelemaan. Kaverini oli juuri saanut ajokortin. Ajoimme päin puuta, ja koska minulla ei ollut turvavyötä, pääni meni tuulilasin läpi. Menetin todella paljon verta, ja lääkäri piti selviämistäni ihmeenä.

– Kun Veripalvelu soitti minulle 30 vuotta myöhemmin ja pyysi tekemään heille laulun, ajattelin, että nyt on velan maksun aika. Syntyi Lupa elää, ja mukaan lähtivät monet eturivin artistit, muun muassa Remu, Edu Kettunen, Kaija Kärkinen, Eija Kantola, Jenna Bågeberg ja Pave Maijanen.

12 apinaa, Nylon Beat

– Yksi mieleen jäänyt kappale on 12 apinaa, jonka teimme Risto Asikaisen kanssa Nylon Beatille. Kappaleessa käydään nopeasti 11 kelvotonta apinaa, jotka eivät kelpaa Jonnalle ja Erinille, ja sitten lopulta tulee kahdestoista, joka kelpaa. Me pojat olemme välillä vähän apinoita, Vainio naurahtaa.

Paperihattu, Veikko Lavi

– Vuonna 1991 osallistuin Veikko Lavin sävellys- ja sanoituskilpailuun. Voitin kilpailun kappaleella Kallen valssi. Toinen kappaleeni Paperihattu sijoittui kolmanneksi. Olimme siellä Vehkalahden kulttuuritalolla, kun Veikko Lavi itse sanoi, että 'anna mie Ilkka levytän tän'. Veikko Lavi tunsi Juhan, mutta myös isoisäni. He olivat samassa Alkossa töissä ja yhdessä myös sodassa. Se oli suuri kunnia, että mestari halusi esittää kappaleeni.

Oot maalainen, Juha Vainio

– Juha teki viimeisen levynsä Viiskymppisen viisu ja pyysi levylle minulta tekstin. Niin syntyi kappale Oot maalainen. Tuntui hienolta, että Juha halusi kannustaa ja ottaa minulta tekstin viimeiselle levylleen.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja