Mainos

Sami Garam: Ruoka on osa sisustusta!

Tv-kokki Sami Garam asuu persoonallisessa läpitalon asunnossa Pikku-Huopalahdessa. Miehellä on seinällään muun muassa vuosikymmeniä vanha sello sekä siisti rivi pyörän satuloita!

Punatiilisen rivitaloasunnon ovi hukkuu rehevän kasvillisuuden vuoraaman kuistin taakse. Lasisen oven takaa avautuu näkymä kotoisaan tupakeittiöön.

Ensimmäinen huomio heti sisään astuessa on se, että joka puolella on paljon tavaraa. Seinien väriin ei edes kiinnitä huomiota, sillä seinillä on taulujen lisäksi erilaisia soittimia, kattiloita ja pyörän satuloita.

– Täällä roikkuu kamaa kaikkialla. Löysin kerran hienoja satuloita roskalavalta. Pesin ne ja laitoin lankkuun kiinni. Kaikki eivät ehkä ymmärrä sitä, mutta minusta teos on todella upea, Sami esittelee.

Keittiössä huomio varastaa massiivinen koivupöytä. Sen äärelle mahtuu parhaimmillaan kymmenen henkeä. Käsintehty, tukeva pöytä on myös siitä kätevä, että sitä saa jatkettua lisäpaloilla. Seuraavaksi huomio kiinnittyy hienoon veitsimagneettiin, jossa tv-kokin työvälineet ovat siistissä rivissä.

Keittiön hyviä puolia on ehdottomasti muunneltavuus. Pyörillä oleva pöytäsaareke tuo lisätilaa ruuan laittoon. Kodikas tupakeittiö on Samille mieluisin paikka koko talossa. Tila on toimiva ja sinne mahtuu kerralla paljon ihmisiä.

– Tärkeintä on, ettei tarvitse kokata missään kaapissa, Sami kommentoi.

Tuoksut ovat tärkeitä!

Samin kodissa ei ole käytetty varsinaista sisustussuunnitelmaa koskaan. Kotoinen tunnelma asuntoon on tehty yhdistelemällä taitavasti vanhaa ja uutta. Keittiön seinillä on käden ulottuvilla paljon käyttötavaraa. Samille seinien hyväksikäyttö on tärkeää nimenomaan keittiössä, jotta tarvittavat tavarat ovat lähellä.

Inspiraatiota Samin keitoksille antaa upea taulu, joka on muisto viimevuotiselta Ranskan reissulta. Värikkäät lähikuvat vihanneksista on itse napsittu paikallisella torilla.

Vaikka ympärillä on paljon tavaraa, ei Samin mielestä sisustus ole pelkästään sitä, mitä ympärillä näkyy.

– Sisustus on myös sitä, miltä tuntuu ja haisee. Jos lattiat ovat tahmeat, niin ei se kovin viihtyisältä tunnu. Keittiön tuoksut ovat tärkeitä tekijöitä, jotka luovat kodikkuutta.

Ruuanlaitto on oleellinen osa Samin elämää, niinpä talon toinen ylpeyden aihe, huippuluokan grilli, löytyy vehreältä terassilta. Asunnosta huomaa, että kyse on ammattikokin kodista, sillä sekä talon etu- että takapihalta löytyvät omat grillit.

Musikaalinen olohuone

Olohuoneen puolella lämpimät, punaiset sävyt luovat kodikkaan tunnelman. Perheen musikaalisuus näkyy parhaiten juuri olohuoneen sisustuksessa. Huoneen nurkassa on piano ja seiniltä löytyy kitaroita sekä sello. Soittimet ovat usein käytössä ja siksi ne on päätetty laittaa esille.

Ikivanha sello päätyi Samin seinälle monen mutkan kautta. Muutaman vuoden ala-asteella selloa soittanut Sami jätti soittimensa isälleen lopetettuaan musisoinnin. Kymmenen vuotta sitten sello lopulta lahjoitettiin musiikkiopiston käyttöön.

– Vuosia myöhemmin eräällä keikalla tuntematon mies tuli sanomaan omistavansa selloni. Heitin heti tarjouksen soittimesta ja ostin sen häneltä pois. Eihän sillä voi olla muuta paikkaa tällä hetkellä, kuin seinälläni, Sami hymyilee.

Omilla tavaroilla perhe on luonut ympärilleen kodikkaan tunnelman, jossa he viihtyvät. Samin mukaan asunnossa ei ole mitään turhaa, sillä jokaiseen tavaraan liittyy oma tarinansa.

Vanhojen talojen vinttikomeroista Sami on myös kaivanut esille paljon hienoja tavaroita. Muun muassa olohuoneen pelilaatikkona toimiva vanha arkku ja keittiön naulakkohylly löytyi sattumalta. Kunnollisen puhdistuksen jälkeen ne paljastuivat toimivaksi käyttötavaraksi.

Minulla on 140 keittokirjaa!

Kymmenen vuoden aikana talossa ei ole juuri ollut tarvetta remontille. Ainoastaan keittiön ja olohuoneen välinen seinä on poistettu, jotta asuntoon saatiin lisää tilantuntua. Yksi muutoskohde Samilla on kuitenkin vielä mielessä.

– En pidä yhtään kylpyhuonetilojen muovimatoista. Ne vaihdetaan jossain vaiheessa laatoiksi.

Kolmikerroksisessa asunnossa on kaikkiaan 112 neliötä. Se on juuri sopivankokoinen Samin viisihenkiselle perheelle. Virallisesti talo on kolme huonetta ja keittiö, mutta käytännössä huoneita on neljä.

Yläkerrassa sijaitsevat Samin tyttärien huoneet, parveke sekä suihku- ja wc-tilat. Sauna puolestaan löytyy talon kellarikerroksesta. Takkahuonemaiseen tilaan on lisäksi rakennettu vanhempien nukkumapaikaksi tukeva parvi, jonka alla on perheen kuopuksen sänky.

Ikkunattomasta kellarikerroksesta löytyy myös Samin salaisten reseptien lähde: pienen pieni työhuone sekä huima keittokirjakokoelma.

– Minulla on noin 140 keittokirjaa. En voisi kuvitella luopuvani mistään niistä!

Teksti: Sanna Jokinen

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.