Mainos

Salvador Dalin syntymästä 100 vuotta

Vuosisadan merkittävimpiin taiteilijoihin kuuluneen Salvador Dalin töitä pääsee ihailemaan juhlavuoden aikana taideneron kotimaan Espanjan lisäksi myös Suomessa - Porissa ja Juuassa.

Surrealismin nimekkäimmän taiteilijan Salvador Dalin syntymästä tulee kuluneeksi tänään sata vuotta. Taideneron kotimaa Espanja ja kotimaakunta Katalonia juhlivat Dalia näkyvästi koko vuoden.

Dali lukeutuu viime vuosisadan merkittävimpiin - ja ehdottomasti näkyvimpiin - taiteilijoihin. Katalonialaisille hän on yhtä tärkeä kansallinen ikoni kuin Sibelius meille.

Vaikka kuvataide oli Salvador Dalin (1904-1989) tunnetuin kenttä, hän käytti monia ilmaisuvälineitä. Erittäin tuottelias taiteilija loi paitsi maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa, myös esimerkiksi valokuvataideteoksia, elokuvakatkelmia ja korutaidetta.

Yhteistä kaikille Dalin töille oli kyky luoda kiehtovia assosiaatioita. Niillä hän pyrki nujertamaan arkitodellisuuden ylivaltaa. Dalin tunnetuin maalaus on Muiston pysyvyys, joka kuuluisine valuvine kelloineen on surrealismin klassikko.

Maineikas on niin ikään Dalin yhteistyö Luis Bunuelin kanssa elokuvassa Andalusialainen koira. Salvador Dali oli myös historian ensimmäisiä moderneja julkkis- ja mediataiteilijoita.

Dalin taiteesta kiinnostunut pääsee näkemään hänen töitään juhlavuoden aikana Suomessakin. Dali-näyttely on paraikaa avoinna Porin Poriginal Galleriassa, minkä lisäksi Juuan Nunnanlahden Kivikeskuksessa aukeaa Dali-näyttely toukokuun lopulla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.