Saksassa halutaan avata Nord Stream 2 -kaasuputki – Ukrainan ulkoministerin mukaan riippuvaisuus venäläisestä kaasusta tappaa

Venäjä uhkaa katkaista välinsä EU:hun, jos pakotteita asetetaan – kuinka uskottava uhkaus on? 8:58
Venäjä uhkaa katkaista välinsä EU:hun, jos pakotteita asetetaan – kuinka uskottava uhkaus on?

Nord Stream 2 -kaasuputki on valmis, mutta Saksa ei ole suostunut ottamaan sitä käyttöön. Putki kulkee Itämeren pohjalla Venäjältä Viipurin lähistöltä Saksan Greifswaldiin. 

Saksan liittopäivien varapuhemies Wolfgang Kubicki vaatii Nord Stream 2 -kaasuputken avaamista ratkaisuna Saksan kaasupulaan ja energiakriisiin.

– Silloin ihmisten ei tarvitsisi palella talvella eikä teollisuutemme kärsisi vakavia vahinkoja, hän perustelee ehdotustaan verkkolehti Politicon mukaan.

Lue myös: 

Kubickin mukaan kaasuputki tulisi avata niin pian kuin mahdollista, jotta Saksa saisi kaasuvarastonsa täyteen ensi talvea varten.

– Ei ole mitään syytä olla avaamatta Nord Stream 2:sta, koska saamme jo kaasua vanhan Nord Stream 1:n kautta. Nord Stream 2:sta tuleva kaasu ei ole yhtään sen moraalittomampaa, kyse on vain eri putkesta, hän kommentoi.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba reagoi ehdotukseen voimakkaasti.

– Riippuvaisuus venäläisestä kaasusta tappaa, hän sanoi Politicon mukaan.

Nord Stream 2 -kaasuputki on käyttövalmis, mutta Saksa on kieltäytynyt ottamasta sitä käyttöön Venäjän aloitettua laajamittaisen sodan Ukrainassa.

Saksan taloustilanteesta varoitti viimeksi lauantaina maan keskuspankin pääjohtaja Joachim Nagel. Huoli liittyy erityisesti mahdollisuuteen siitä, että Venäjän kaasutoimitukset loppuvat kokonaan.

– Jos energiakriisi pahenee, taantuma näyttää todennäköiseltä ensi talvena, Nagel kommentoi.

Lue lisää: 

Lue myös:

    Uusimmat