Mainos

Saksan presidentti eroaa Afganistan-kohun vuoksi

Afganistan-kommenteista noussut kohu on pakottanut Saksan presidentin Horst Köhlerin eroamaan. Kalpea ja itkuisen oloinen Köhler ilmoitti tänään yllätyserostaan lyhyessä lausunnossa.

- Pahoittelen, että kommenttini saattoivat johtaa väärinkäsitykseen asiassa, joka on maallemme tärkeä ja vaikea, Köhler sanoi vaimonsa Eva-Luise rinnallaan.

Eroon johtanut kohu nousi kommenteista, jotka Köhler antoi hiljattaisella Afganistanin-matkallaan. Köhler sanoi radiohaastattelussa, että ulkomaankaupasta riippuvaisen Saksan täytyy puolustaa taloudellisia etujaan joskus myös sotilaallisesti.

- Hätätapauksissa sotilaallinen interventio on tarpeellinen etujemme tukemiseksi, kuten kauppareittien suojelemiseksi sekä sellaisten alueellisten epävakauksien estämiseksi, jotka voivat vaikuttaa kielteisesti mahdollisuuksiimme mitä tulee kaupankäyntiin, työpaikkoihin ja tuloihin, Köhler lausui.

Presidentinkanslia yritti myöhemmin selittää, että Köhler viittasi lausunnollaan esimerkiksi merirosvouksen vastaiseen operaatioon Somalian edustalla. Mediassa Köhlerin katsottiin kuitenkin puhuneen Afganistan-operaatiosta, jota enemmistö saksalaisista vastustaa. Saksalla on maassa 4 500 sotilasta.

Köhler jäi yksin

Kohun laajuus ja sen seuraukset osoittavat, kuinka arkaluontoisia sotilaalliset kysymykset edelleen ovat Saksassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta maailmansotien jälkeen, kun Saksan presidentti eroaa kesken kauden.

Köhlerin ero on takaisku liittokansleri Angela Merkelille, jonka puolue tuki Köhlerin uudelleenvalintaa viime vuonna. Kohun paisuessa Merkel ei missään vaiheessa astunut julkisuuteen puolustamaan presidenttiä.

Köhlerin eropäätökseen kerrotaan vaikuttaneen sen, ettei muu poliittinen johto tukenut häntä syytösten sadellessa.

- Osa arvostelusta on mennyt niin pitkälle, että on väitetty, että olisin tukenut sellaisia armeijan operaatioita, jotka ovat perustuslain vastaisia. Tämä arvostelu on täysin perusteetonta, Köhler sanoi silminnähden ärtyneenä.

Saksassa presidentin virka on lähinnä seremoniallinen, eikä hänellä juuri ole todellista valtaa. Virkaa hoitaa parlamentin ylähuoneen puhemies, kunnes Köhlerin seuraaja valitaan.

(MTV3 - STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja