Saksan Merkel vihjasi, että Navalnyin myrkytys voi vaikuttaa Nord Stream 2 -hankkeeseen

Saksan hallitus uskoo Navalnyn saaneen hermomyrkkyä – mitä on pahamaineinen Novitshok? 3:15
Video: Saksan hallitus uskoo Navalnyn saaneen hermomyrkkyä – mitä on pahamaineinen Novitshok?

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan Venäjän oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin myrkyttämisen vaikutusta "ei suljeta pois" arvioitaessa Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen jatkoa. Asiasta kertoo Merkelin tiedottaja Steffen Seibert, jonka mukaan Saksa vaatii Venäjää tutkimaan myrkytyksen perusteellisesti.

Nord Stream 2 on rakenteilla oleva kaasuputki, joka kulkee Itämeren pohjassa Venäjältä Saksaan.

Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on kaasuputken suurin omistaja. Myös suomalaisyhtiö Fortumilla on osuus putkihankkeessa. Se omistaa enemmistön saksalaisesta Uniperista, joka rahoittaa putken rakennusta.

Ulkoministeri: Toivon, että Venäjä ei pakota muuttamaan kantaamme hankkeesta

Navalnyin myrkytys on nostanut Saksassa kasvavia vaatimuksia, että hanke torpattaisiin kokonaan.

Saksa kertoi viime viikolla, että Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän myrkyllä. Hän on parhaillaan hoidossa berliiniläisessä sairaalassa.

Yhtenä näkyvimmistä arvostelijoista on ollut Saksan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen, joka pyrkii myös puolueensa CDU:n puheenjohtajaksi. Röttgenin mielestä diplomaattiset rituaalit eivät enää riitä, vaan hanke on pysäytettävä.

Myös maan ulkoministeri Heiko Maas uhkasi sunnuntaina Bild-lehdessä, että EU-maat ryhtyvät keskustelemaan mahdollisista pakotteista, jos Venäjä ei anna kunnon selvitystä Navalnyin myrkytysyrityksestä. Venäjän syyllisyydestä on hänen mukaansa useita viitteitä.

– Toivottavasti Venäjä ei pakota meitä muuttamaan kantaamme Nord Stream 2:n suhteen, Maas sanoi Bild-lehden haastattelussa.

Arvostelijoiden mukaan lisää riippuvuutta venäläisenergiasta

Hanketta on arvosteltu jo aiemminkin. Arvostelijoiden mielestä Nord Stream 2 -kaasuputki lisäisi Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta, mikä on vastoin unionin pyrkimyksiä.Suomi on omalta osaltaan antanut ympäristöluvan putkelle, joka kulkee maan talousalueen läpi.

Venäjä kutsunut väitteitä "absurdeiksi"

Venäjä on tänään kutsunut väitteitä maan osallisuudesta oppositiojohtaja Navalnyin myrkyttämiseen "absurdeiksi".

Presidentti Vladimir Putinin edustaja Dmitri Peskov kuvasi väitettä "mahdottomaksi hyväksyä".Venäjä on jo aiemmin väittänyt, että Saksan tiedot olisivat jonkinlaista "informaatiokampanjaa" maata vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat