Olaf Scholz: Saksa on valmis syventämään talousyhteistyötä Kiinan kanssa – toistuuko Venäjän kanssa tehty virhe?

1:55
Vihreiden Heidi Hautala: Myös Kiina-kytkökset on käytävä läpi

Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan Saksa on valmis syventämään taloudellista yhteistyötään Kiinan kanssa. Scholz vieraili Kiinassa, jossa hän tapasi varhain tänään Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan Saksa on valmis syventämään taloudellista yhteistyötään Kiinan kanssa. Scholz vieraili Kiinassa, missä hän tapasi varhain tänään perjantaina Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

Scholz korosti, että suhteiden syventämisessä edellytyksenä on kuitenkin vastavuoroisuus kummaltakin osapuolelta.

Scholz on ensimmäinen G7-johtaja, joka vierailee Kiinassa koronaviruspandemian alkamisen jälkeen.

Mahdollisia epäkohtia unohtamatta...?

Hallituslähteiden mukaan Scholz sanoi Xi Jinpinginille olevansa valmis tiivistämään talousyhteistyötä, mutta niin, että mahdollisia epäkohtia ei unohdeta.

– On hyvä, että voimme vaihtaa ajatuksia kaikista kysymyksistä, myös niistä, joista meillä on erilaiset näkökulmat – – sitä varten vuoropuhelua on, hallituslähteet kertoivat Scholzin sanoneen.

Xi puolestaan totesi Kiinan valtiontelevision mukaan, että tapaaminen on oiva tilaisuus syventää maiden välistä yhteisymmärrystä ja luottamusta sekä luoda suunnitelmia, joilla Kiinan ja Saksan suhteet saadaan uudelle tasolle.

Scholz tapasi Pekingissä myös Kiinan pääministerin Li Keqiangin.

Tukea Xin johtaja-asemalle

Scholz vakuutti vierailun alla lehtikirjoituksessa, että yhteistyötä tehdään vain aloilla, joilla se on molempien osapuolten etujen mukaista. Samalla hän vakuutti nostavansa keskusteluissa esiin kipeitä aiheita, kuten kansalaisoikeudet ja vähemmistöjen aseman Kiinassa.

Saksan Marshall-rahaston tutkijan Noah Barkinin mukaan Kiinalle tärkeintä vierailussa eivät olleet sen mahdolliset tulokset vaan se, että käynti toteutui niin pian kommunistisen puolueen puoluekokouksen jälkeen. Siellä Xi valittiin kolmannelle kaudelle maan johtoon.

– Vierailu antaa kansainvälistä tunnustusta Xin asemalle elinikäisenä johtajana ja osoittaa, ettei Kiinaa ole eristetty, Barkin arvioi.

Scholzin mukana Kiinassa piipahti myös 60-henkinen seurue. Kiinan tiukkojen koronamääräysten mukaisesti kaikilta otettiin heti lentokentällä koronatesti. Scholzin testin otti saksalaislääkäri jo lentokoneessa kiinalaisviranomaisten valvonnassa.

Arvosteltu vierailu

Vierailuun on kohdistunut kovaa arvostelua.

Riippuvuus Venäjän energiasta on ajanut Saksan suuriin vaikeuksiin, ja nyt arvostelijat syyttävät Scholzin tekevän saman virheen autoritaarisen Kiinan suhteen.

Liittokansleri muun muassa hyväksyi kiinalaisyhtiö Coscon hankkeen ostaa osuuden Hampurin satamaterminaalista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja