Saksan hallinto-oikeudelta miljoonia autoilijoita koskeva päätös – kaupungit saavat kieltää saastuttavat dieselautot

Saksassa korkein hallinto-oikeus on päättänyt, että kaupungit voivat rajoittaa vanhojen dieselautojen käyttöä alueellaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Päätös koskee nyt Düsseldorfin ja Stuttgartin kaupunkeja, mutta se saattaa tulevaisuudessa vaikuttaa vielä laajemminkin. Saksassa on jopa 70 kaupunkia, jossa ilman typpioksidipitoisuudet ylittävät lähes päivittäin suositusarvot.

Maassa on arvioidaan olevan jopa 12 miljoonaa päästörajoitukset ylittävää dieselautoa. Uusimmat Euro-6-standardit täyttää vain 2,7 miljoonaa autoa.

LUE MYÖS: Aukeaako suomalaisille oikea autotaivas Saksassa? Autoliitto: "Dieseleiden hinnat voivat halventua entisestään"

Dieselautojen päästöjä on otettu tarkempaan syyniin sen jälkeen, kun Volkswagen myönsi huijanneensa pienhiukkas- ja typpioksiditesteissä. Päästöillä on todettu olevan yhteyttä hengitystiesairauksiin.

Liittokansleri Angela Merkelin hallitukselle on tunnetusti paljon siteitä maan suureen autoteollisuuteen. Hallitus onkin vastustanut ajokieltoja, joista nyt päätettiin.

Uusien katalysaattorien asennusten on todettu vähentävän vanhojen diesel-autojen päästöjä standardien mukaisiksi, mutta ne saattavat maksaa jopa useampia tuhansia euroja autoa kohden.

Lakiasiantuntijoiden mukaan ajokiellot voisivat tulla voimaan aikaisintaan puolen vuoden kuluttua.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja