Saksaan virtaa junalasteittain pakolaisia – Merkelistä tuli "Mama Merkel"

Satoja pakolaisia on saapunut eilen junalla Unkarista Saksaan.

Münchenin rautatieasemalle tuli poliisin mukaan kahdella junalla 400 lähinnä Syyriasta lähtenyttä pakolaista. Vähintään saman verran pakolaisia odotettiin vielä saapuvaksi.

Ihmiset ohjattiin asemalta juna-aseman ulkopuolelle rekisteröitäviksi. Sen jälkeen heidät vietiin linja-autoilla entiselle kasarmille perustettuun vastaanottokeskukseen.

Unkarin pääkaupungissa Budapestissa viranomaiset päästivät eilen suuren määrän paperittomia Itävaltaan ja Saksaan menneisiin juniin. Ihmiset olivat asuneet päiväkausia häthätää pystytetyissä leireissä odottamassa pääsyä eteenpäin Unkarista. 

Viranomaiset ovat päästäneet tuhansia paperittomia matkustamaan kohti Saksaa. Itävallan poliisin mukaan Unkarista tulleista päästetään maahan kuitenkin vain ihmiset, jotka eivät ole jo hakeneet turvapaikkaa Unkarista.

EU:n sääntöjen mukaan pakolaisen pitää hakea turvapaikkaa siitä EU-maasta, johon hän saapuu ensimmäisenä.

Saksa pakolaisten suosikkimaa

Eurooppaan pyrkivistä pakolaisista monet haluavat juuri Saksaan, joka on valmistautunut vastaanottamaan satoja tuhansia pakolaisia ja turvapaikanhakijoita tänä vuonna. Saksa ei enää lähetä syyrialaisia turvapaikanhakijoita takaisin siihen maahan, johon he saapuivat ensimmäisenä kotimaasta lähdön jälkeen.

Liittokansleri Angela Merkel on puhunut vahvasti pakolaisten auttamisen puolesta.

– Kiitos luojalle, ettei kukaan kysynyt passia. Ei poliisia, ei ongelmaa, sanoi Kobanista Syyriasta kotoisin oleva englanninkielen opettaja Khalil.

Vaimonsa ja sairaan tyttärensä kanssa matkustava Khalil oli ostanut perheelleen junaliput Hampuriin. Hän odotti saavansa siellä paremman vastaanoton kuin matkareitin varrella olleissa Unkarissa ja Balkanilla.

– Syyrialaiset kutsuvat Merkeliä "Mama Merkeliksi".

Pakolaisten siirtymiset aiheuttivat myöhästelyjä Keski-Euroopan junaliikenteessä, mikä suututti monet turistit ja liikematkustajat.

– Minun pitää ehtiä lennolle Wienissä. Otin junan, koska tieliikenteessä on jonoja ja tarkastuksia. Ja nyt vielä tämä, vitsailetteko, sanoi unkarilainen tilintarkastaja Orsolya Jakab.

Kymmenien kilometrien jono

Itävallan ja Unkarin rajalle syntyi eilen liikennekaaos, kun Itävalta tiukensi tärkeimpien rajanylityspaikkojen valvontaa itärajoillaan. Autojonoilla oli mittaa kymmeniä kilometrejä.

Tarkastuksissa on löytynyt satoja pakolaisia, ja viisi henkilöä on pidätetty ihmissalakuljetuksesta epäiltynä.

Maan sisäministerin Konrad Koglerin mukaan tarkoitus on tutkia autot, joissa voi olla piilopaikkoja ihmissalakuljetuksen uhreille. Hän torjui arvostelun Schengen-alueen vapaan liikkuvuuden rajoittamisesta.

– Tämä ei ole rajavalvontaa. Haluamme varmistaa ihmisten turvallisuuden mutta myös liikenneturvallisuuden, Kogler sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat