Mainos

Poliisi antoi periksi pakolaisille Ruotsin ja Tanskan rajasillalla

Tanska on noussut viime päivinä yhdeksi Euroopan pakolaiskriisin polttopisteistä. Maahan oli saapunut tähän päivään mennessä noin 3200 pakolaista kuluvan viikon aikana. Suurimmalle osalle pakolaisista Tanska on kuitenkin ollut vain välietappi, mikä on aiheuttanut painetta maan rajoilla.

Vielä eilen Tanska yritti kontrolloida pakolaisten kulkemista maan rajojen yli: Tanskan ja Ruotsin välinen junaliikenne keskeytettiin ja maita yhdistävä moottoritie suljettiin pakolaisten takana.

Tänään Tanska kuitenkin kertoi, ettei se aio enää estää maahan saapuneita pakolaisia jatkamasta matkaa Ruotsiin tai muihin Pohjoismaihin. Asiasta kertoi Tanskan TV2-kanava.

Maan poliisin mukaan tuhansien pakolaisten estäminen on mahdotonta.

– Tilanne on kestämätön, tähän tarvitaan poliittinen ratkaisu, sanoi Tanskan poliisien liiton puheenjohtaja Claus Oxfeldt.

Poliisin mukaan pakolaisten tulee esittää viranomaisille henkilöllisyystodistus, minkä jälkeen he pääsevät jatkamaan matkaansa. Keskiviikkona suljettu Ruotsi ja Tanskaa yhdistävä moottoritie on sittemmin avattu, ja myös junaliikennettä käynnisteltiin torstaina.

Tanskan pääministeri Lars Lökke Rasmussen kertoi, että alle 700 noin 3200 pakolaisesta on hakenut turvapaikkaa Tanskasta. Loput ovat halunneet jatkaa matkaansa muualle. 

Autoilijat kuljettaneet pakolaisia 

Ruotsin poliisi otti viime yönä kiinni useita ihmisiä, jotka yrittivät kuljettaa pakolaisia Tanskasta Ruotsiin Juutinrauman sillan yli. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoo, että pidätettyjä epäillään ihmissalakuljetuksesta.

SVT:n mukaan pakolaiset kuuluivat samaan joukkoon, joka kieltäytyi eilen nousemasta junasta tanskalaisessa Rödbyn kaupungissa. Poliisin saatettua pakolaiset ulos junasta paikalle saapui yksityisautoilijoita, jotka ottivat osan heistä kyytiin.

SVT:n mukaan pakolaiset kertoivat haluavansa Ruotsiin, Norjaan tai Suomeen. Ruotsiin on saapunut myös kymmeniä pakolaisia lautoilla Tanskasta ja Saksasta. 

Itävalta keskeytti junaliikenteen Unkariin 

Itävallan rautatieyhtiö kertoi tänään keskeyttävänsä junaliikenteen Itävallan ja Unkarin välillä suurten pakolaismäärien takia. Itävallan poliisin mukaan maahan saapui pelkästään edeltävän yön aikana noin 3700 pakolaista Unkarista. Rautatieyhtiön edustajan mukaan torstaina oli vielä liian aikaista arvioida käynnistetäänkö junaliike huomenna vai ei.

Itävaltaan saapuvien pakolaisten määrän uskotaan kasvavan edelleen ennen ensi viikkoa, jolloin Unkari on ilmoittanut kiristävänsä rajojensa valvontaa. Maahan saapui yli 3000 pelkästään eilen, mikä on ennätysmäärä. Unkari ilmoitti harkitsevansa myös kriisitilan julistamista pakolaisten määrän takia.

Saksa puolestaan arvioi, että maahan saattaa tulla yli 100 000 pakolaista tässä kuussa. Saksan liittopäivillä puhunut varaliittokansleri Sigmar Gabriel kertoi, että pelkästään syyskuun ensimmäisen viikon aikana pakolaisia tuli 37 000.

Saksaan on saapunut tänä vuonna jo lähes puoli miljoonaa pakolaista. Koko vuoden määräksi on aiemmin arvioitu jopa 800 000.

– Rehellisesti sanottuna tämä osoittaa, että 160 000 pakolaisen jakaminen Euroopan maihin on vasta ensimmäinen askel. Sitä voisi kutsua pisaraksi valtameressä, Gabriel sanoi.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.