Mainos

Pakolaisia täynnä oleva juna pysäytettiin lähellä Itävallan rajaa: "Ei leirille, ei leirille!"

Useat sadat pakolaiset kieltäytyivät nousemasta pois Unkarin poliisin pysäyttämästä junasta lähellä Itävallan rajaa. Tilanne on kaoottinen ja poliisi on käskenyt median edustajia poistumaan paikalta.

Pakolaiset luulivat, että juna veisi heidät lähelle Itävallan rajaa Sopronin kaupunkiin, mutta Unkarin poliisi pysäytti junan ja käski pakolaisia menemään Bicsken kaupungissa olevaan vastaanottokeskukseen. 

Junassa olleet muut ihmiset siirrettiin korvaavaan junaan. Pakolaiset hakkasivat junan ikkunoita ulkopuolelta ja huusivat ikkunoita hakaten: "ei leirille, ei leirille!". Osa myös tunkeutui väkisin takaisin junaan; kymmenet juoksivat asemalta karkuun ja toiset osoittivat mieltään jäämällä makaamaan raiteille. AFP:n mukaan osa kantoi kyljettejä, joissa lukee esimerkiksi "SOS" ja "Apua".

Pakolaiset pelkäävät, että mikäli heidät pakotetaan Unkarin vastaanottokeskuksiin tai pakolaisleireille, he eivät enää pääse jatkamaan matkaansa muualle Eurooppaan. Budapestin rautatieasemasta on viime päivien aikana tullut Euroopan pakolaiskriisin polttopiste, josta Syyriasta, Irakista ja Afganista tulleet pakolaiset pyrkivät jatkamaan matkaansa muihin maihin.

Mediaa käsketty lähtemään

Junan lähellä on noin 50 mellakkapoliisia. Reutersin mukaan Unkarin poliisi on määrännyt alueen "operaation alaiseksi" ja käskenyt median edustajia poistumaan. Tämä on herättänyt lisää pelkoa pakolaisissa, jotka paikalla twiittaavan  ITV:n toimittajan James Matesin huutavat "älkää jättäkö meitä".

Reutersin mukaan Unkarin poliisi häätää mediaa pois voimaa käyttäen.

Matesin mukaan poliisi ei aikaisemmin kyennyt hallitsemaan tilannetta, vaan heidän oli pakko päästää ihmiset takaisin junavaunuihin.

Itävalta salliikin maahantulon?

Matesin mukaan Itävalta on nyt ilmoittanut sallivansa pakolaisten tulon Unkarin kautta Itävaltaan. Tällä on tarkoitus yrittää purkaa kaoottiseksi äitynyttä tilannetta. Matesin mukaan Itävalta on sanonut, ettei maa aio tarkistaa Wieniin saapuvia siirtolaisia.

Reutersin mukaan Wienin poliisi kertoo, että torstaina kello puoli kuuteen mennessä kaupunkiin on saapunut 40 turvapaikanhakijaa tavallisilla junilla. Wienin poliisi ei tänään odota yhtään erityistä, turvapaikanhakijoita kuljettavaa junaa saapuvaksi kaupunkiin.

Aiemmin tänään poliisi vetäytyi Budapestin itäisen rautatieaseman alueelta, minkä jälkeen tuhannet ihmiset tungeksivat asemalle. Poliisi oli tiistaina alkanut estää paperittomia pakolaisia pääsemästä asemalle ja nousemasta juniin.  

"Tämä oli hyvin kyyninen juoni"

Pääministeri Viktor Orbanin kabinettipäällikkö Janos Lazar sanoi, että Unkarin poliisi tekee kaikki tarvittavat rajatarkastukset junissa. Lazarin mukaan sekasortoinen tilanne Budapestin itäisellä rautatieasemalla on seurausta Saksan toiminnasta.  

– Saksa sanoi viikko sitten odottavansa syyrialaisia ja kutsui heidät katettuun pöytään, Lazar sanoi.  

Unkarin rautatieyhtiö ilmoitti, että junaliikenne läntiseen Euroopaan on toistaiseksi keskeytetty.  

Pakolaisia Budapestin Keleti-asemalla auttava vapaaehtoistyöntekijä Marton Bisztrai arveli, että pakolaiset haluttiin pois asemalta.  

– Minä epäilen, että tämä oli hallituksen, poliisin ja junayhtiön juoni. Juna näytti olevan matkalla Saksaan. Mutta he haluavat vain ihmiset pois täältä ja leireille. Minusta tämä oli hyvin kyyninen juoni, Bisztrai sanoi.   

Päivitetty tekstiä ja otsikkoa 3.9. klo 13:49: Juna on pysäytetty rajalle ja pakolaisia tyhjennetään ulos. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.