Saksa voitti Uniper-diilissä, sanoo perussuomalaiset – kokoomus syyttää Marinia

8:15
Näin perussuomalaisten Riikka Purra ja kokoomuksen Kai Mykkänen kommentoivat Uniper-sotkua

Saksa voitti Uniper-diilissä, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra. Kokoomuksen Kai Mykkänen kääntää kriittisen katseen kohti pääministeri Sanna Marinia (sd.).

Energiayhtiö Fortum kertoi tänään Saksan valtion ostavan kaikki Fortumin omistamat energiayhtiö Uniperin osakkeet.

Suomen valtion enemmistöomistama Fortum saa Uniper-osakkeistaan noin puoli miljardia. Rahaa osakkeiden ostoon ehti kulua peräti seitsemän miljardia euroa.

Diiliin kuuluu myös se, että Fortum saa takaisin Uniperille myöntämänsä kahdeksan miljardin laina- ja takauspaketin sekä etuoikeuden tehdä ostotarjous Uniperin vesi- ja ydinvoimatuotannosta Ruotsissa, mikäli Uniper haluaisi niitä ennen vuoden 2026 loppua myydä.

– Ei sitä voi suurena voittona pitää, mikäli saadaan lainatut rahat takaisin, koska se on jo lain edellyttämää, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.

– On tulossa merkittäviä alaskirjauksia, tulevaisuudessa saattaa olla tarvetta pääomittaa Fortumia ja osingonmaksukyky on menetetty todennäköisesti vuosiksi. Saksahan tässä selvästi voitti, Purra toteaa.

Purra muistuttaa, että Saksa ei ole suostunut tekemään päätöstä energiahätätilasta, minkä seurauksena Uniperin nousseet kustannukset olisi voitu siirtää saksalaisten kuluttajien energiastaan maksamiin hintoihin.

Tämä on syössyt Uniperin arvon alas, minkä seurauksena Fortum saa Uniper-osakkeistaan vain murto osan niihin käyttämästään rahasta.

Kokoomuksen Mykkänen: Suomi antautui taisteluitta

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen mukaan pääministeri Sanna Marinin pitänyt toimia kesällä paremmin.

Uniperin kohtalosta ja pääomittamisesta neuvoteltiin jo tuolloin Uniperin ja Fortumin sekä myös Saksan ja Suomen hallitusten edustajien kesken.

Mykkänen vaati heinäkuussa, että pääministeri Marin keskeyttäisi lomansa ja että Suomen hallitus olisi kovana Saksaan päin.

– Virhe oli se, että annettiin Saksan ajaa Uniper arvottomaksi luurangoksi. Niinhän tässä kävi, Mykkänen sanoo.

Nyt syntynyt kansallistamisratkaisu on Mykkäsen mielestä vain luonnollinen seuraus siitä, että Suomi "antautui taisteluitta" eikä haastanut Saksaa riittävästi siitä, pitäisikö maan julistaa energiahätätila ja sallia Uniperin siirtävän kohonneet kustannukset kuluttajahintoihin.

Kaiken lisäksi julkisuuteen tuli viime viikolla tietoja, joiden mukaan Saksa ei olisi sallimassa Uniperille hintojen nostoa vielä lokakuussakaan, vaikka Suomi ja Saksa heinäkuussa niin nimenomaisesti sopivat.

Mykkäsen mielestä ennen kaikkea pääministeri Marinin olisi pitänyt toimia paremmin olemalla aktiivisempi Saksaan päin. Omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraista (sd.) hän ei MTV Uutisten haastattelussa suoraan kritisoi.

Marin kertoi hiljattain olleensa kesän neuvottelujen aikana yhteydessä Saksan liittokansleri Olaf Scholziin puhelimitse viestillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja