Sairaiden hoitoonpääsy hidastuu, kun terveiden oppilaiden tarkastukset priorisoidaan edelle – näin Lääkäriliiton johtaja ratkaisisi epäkohdan

Lääkäriliitto huutelee sote-johtajuuden perään: "Tässä kokonaisuudessa jonkun pitäisi saada langat käsiinsä" 14:31
Lääkäriliitto huutelee sote-johtajuuden perään: "Tässä kokonaisuudessa jonkun pitäisi saada langat käsiinsä".

Riittämättömillä lääkäriresursseilla toimivissa terveyskeskuksissa terveystarkastukset on priorisoitava sairaiden hoidon edelle kiireettömissä tilanteissa. Tämä näkyy niin, että sairaiden hoitoonpääsy hidastuu. Näin toteaa Lääkäriliiton politiikkajohtaja Jukka Mattila MTV Uutisille. 

– Olen sitä mieltä, että yksityiskohtainen normiohjaus laajoista terveystarkastuksista, joihin osallistuu myös lääkäri, ei ole tasapainossa muiden erityisesti lääkäriä edellyttävien tehtävien, kuten potilaan hoitoon pääsyn normituksen kanssa, sanoo Mattila. 

– Käytännössä riittämättömillä lääkäriresursseilla toimivissa terveyskeskuksissa terveystarkastukset on priorisoitava sairaiden hoidon edelle kiireettömissä tilanteissa. Tämä vaikuttaa sairaiden hoitoon pääsyyn. 

– Samalla terveiden normivelvoitetut terveystarkastukset voivat muuttua epämotivoivaksi tehtäväksi.

Mattila otti kantaa asiaan kantaa sen jälkeen, kun dosentti Silja Kosola ehdotti MTV Uutisissa oppilashuollon koko ikäluokkaa koskevien terveystarkastusten lopettamista.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Apua omalääkärimallista

Omalääkärimalli auttaisi Mattilan mukaan tähänkin.

– Toivottavasti omalääkäriratkaisulla saadaan potilaiden hoidon resurssit terveyskeskuksissa sillä tavalla kuntoon, että myös näihin lääkäriä edellyttäviin ennaltaehkäisyn tehtäviin voidaan aidosti ja motivoituneesti kaikkialla panostaa. 

 

Lue myös:

    Uusimmat