Sähköyhtiö sai Kuluttaja-asiamieheltä kiellon 80 000 euron sakon uhalla: Nyt kommentoi yhtiön johtaja

Määräaikaisten sähkösopimusten suosio kasvaa jälleen 2:12
Määräaikaisten sähkösopimusten suosio kasvaa jälleen.

Sähköyhtiö Hehku Energian eli entisen GNP Energyn toimitusjohtaja Daniel Haglund arvioi, että yhtiön viime syksynä tekemä muutos asiakkaiden sähkösopimuksiin on ollut sähkömarkkinalain mukainen.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto tiedotti eilen, että kuluttaja-asiamies on kieltänyt Hehku Energiaa muuttamasta yksipuolisella ilmoituksella kuluttajien sähkösopimustyyppejä 80 000 euron sakon uhalla.

Kielto koskee kiinteähintaisten, toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten muuttamista suoraan pörssisähkösopimuksiksi. Hehku Energia, tuolloin vielä GNP Energy, oli ilmoittanut viime vuoden syksyllä useille asiakkaille, että heidän kiinteähintaiset sopimuksensa muutetaan pörssisähkösopimuksiksi. Kyse oli konkurssiin menneen sähköyhtiön Lumo Energian asiakkaista, joista noin 40  00 oli siirtynyt tuolloin GNP Energyn asiakkaiksi.

Toimitusjohtaja Haglund kertoo, että sopimusmuutoksen kokeneiden asiakkaiden asema oli säilynyt haastavasta tilanteesta huolimatta hyvänä.

–  Sopimusmuutoksesta ilmoitettiin kuukausi ennen muutoksen voimaantuloa, joten asiakkailla on ollut kahden viikon irtisanomisajan puitteissa mahdollisuus valita vaihtoehtoinen sähkösopimus ennen muutoksen voimaantuloa, Haglund sanoo sähköpostissa STT:lle.

Ei vaikutusta tulevaisuudensuunnitelmiin

Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätöksen perusteluissa oli jätetty Haglundin mielestä vähäiselle huomiolle se, millaisia vaikutuksia vaihtoehtoisilla toimilla olisi ollut kuluttajien sähkön hintaan.

– Moni muu sähköyhtiö korotti syksyllä 2022 toistaiseksi voimassa olleiden sähkösopimusten hintoja merkittävästi. Nämä hinnat ovat pysyneet korkeina vielä vuoden 2023 ensimmäisellä vuosipuoliskolla, vaikkakin sähkön pörssihinta on laskenut merkittävästi, Haglund sanoo.

Pörssisähkösopimuksen hinnanmuodostus on Haglundin mukaan kuluttajille hyvin selkeä. Hinnoittelumuutos on ollut hänen mukaansa asiakkaiden parhaan edun mukainen tähän mennessä.

Hehku Energia ei vienyt kuluttaja-asiamiehen antamaa kieltoa markkinaoikeuteen, sillä yhtiö kunnioittaa Haglundin mukaan viranomaisen päätöstä asiassa. Kielto tuli pysyvästi voimaan viime viikolla.

Annetulla päätöksellä ei ole Haglundin mukaan vaikutusta Hehku Energian tulevaisuudensuunnitelmiin.

Lue myös:

    Uusimmat