Mainos

Sähkötupakkaa laillista myydä myös alaikäisille – järjestöt vaativat lisäsääntelyä

Sähkösavukkeet on saatava pikaisesti säätelyn piiriin, ikärajoitusten taakse ja pois kauppojen kassoilta, vaativat terveysjärjestöt.  

Järjestöjen mukaan sähkösavukkeiden ja niissä käytettävien nikotiinittomien nesteiden valmistuksen ja turvallisuuden valvonta on puutteellista. Niitä voidaan myydä laillisesti myös alaikäisille.  

Nikotiinia sisältävillä nesteillä ei toistaiseksi ole Suomessa myyntilupaa. 

Järjestöt ovat huolissaan siitä, että ulkomailta tilattujen nesteiden, mitä kautta ne pääsääntöisesti hankitaan, nikotiinipitoisuudet on todettu hyvin vaihteleviksi, ja tuoteselosteissa on löydetty virheitä. 

Sähkösavukkeissa käytettävien nesteiden tarkkaa sisältöä ei tiedetä, mutta useat sisältävät runsaita määriä erilaisia vaarallisia ainesosia kuten liuotinaineita, karsinogeeneja ja genotoksiineja, eli aineita, jotka voivat vaurioittaa dna:ta.  

Sähkötupakka ei ole vieroitustuote

Järjestöjen mukaan sähkösavukkeita markkinoidaan harhaanjohtavasti tupakkavieroitustuotteina. Järjestöt muistuttavat, että tupakkavierotukseen on olemassa turvallisia ja tieteellisesti vaikuttaviksi osoitettuja vaihtoehtoja.  

Järjestöt muistuttavat, että sähkösavukkeiden haitoista tiedetään vielä melko vähän.  

Erilaisten makuaineiden ja helposti hengitettävän höyryn avulla nuorten on helppoa opetella tupakointia ja kynnys tupakkatuotteiden käyttöön madaltuu.  

Vaatimuksen takana on Tarttumattomat sairaudet -verkosto. Se on Suomen suurimpien kansanterveys-, potilas- ja asiantuntijajärjestöjen yhteinen hanke.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.